Is aangebrand eten slecht voor je?
Iedereen krijgt ze wel eens voorgeschoteld: zwart geblakerde worstjes van de barbecue. Terwijl: ze zijn net zo slecht voor je als een pakje sigaretten roken! Toch zijn er daarentegen bepaalde recepten waarin staat dat je de bloemkool lekker krokant kan blakeren in de oven. En dat is misschien niet helemaal fout. In dat zwarte stukje worst is namelijk iets anders gebeurd dan in het zwarte stukje bloemkool. Ofwel: het ene zwarte randje is slechter voor je, dan het andere. In deze video legt Toxicoloog Nynke Kramer uit hoe dat zit.
Volgende video:
Waarschijnlijk heb je als kind geleerd je neus te snuiten als die vol zat. In deze aflevering legt Godelieve Damen (Radboudumc) uit waarom het veel beter is voor je eigen gezondheid en die van anderen om je neus op te halen. Of nóg beter tegen die vervelende verstopping: met zout water spoelen. Met deze tips kom je het griepseizoen wel door! Met dank aan: het 3D lab van het Radboudumc voor het maken van de 3D modellen
Het Noorderlicht is de laatste tijd vaker te zien in Nederland, en dat blijft zo in 2024 en 2025. Dit spectaculaire natuurverschijnsel komt door een zonnecyclus die elke 11 jaar een piek bereikt. Maar wist je dat de veroorzaker van dit prachtige fenomeen ook gevaarlijk kan zijn? Aardwetenschapper Lennart de Groot (Universiteit Utrecht) legt in deze aflevering uit hoe zonnestormen, die het Noorderlicht veroorzaken, veel meer invloed hebben dan je denkt. In 1967 was de Derde Wereldoorlog er bijna door uitgebroken, miljoenen mensen zaten weken zonder stroom, en recent kwamen satellieten van Elon Musk in de problemen. Kan zo’n zonnestorm ook Nederland platleggen? Je hoort het in deze aflevering.
Iedereen een elektrische auto, kan dat eigenlijk wel? De accu's van alle Tesla's, Opel Ampera's en Polestars zitten vol met bijzondere metalen zoals lithium en kobalt. Is dat een knelpunt waardoor de opmars van de elektrische auto straks stopt? Nee, zegt energie-expert Auke Hoekstra (TU Eindhoven): er is genoeg van te vinden, al moet er nog wel wat gebeuren voor we dat uit de grond hebben gehaald. En of dat helemaal zonder milieuschade kan - nee. Maar het is de moeite waard!
Terwijl je deze video kijkt, zit je er misschien wel: op het toilet. Als dat het geval is, let dan vooral even op je houding. Want door een verkeerde houding kun je zelfs incontinent worden. Dit gebeurt natuurlijk niet meteen, maar om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je toiletbezoek haalt, is het verstandig om er goed voor te gaan zitten. Dus neem vooral lekker de tijd en check de uitleg van Maxime Kummeling (uroloog, LUMC).
Waar denk jij aan als je aan een ster denkt? Een lichtbol waarschijnlijk, maar weet je ook waar die van gemaakt is? Sterrenkundige Marijke Haverkorn (Radboud Universiteit Nijmegen) laat aan de hand van een suikerspin zien hoe een ster ontstaat. Leuker nog: ze legt uit hoe je voorspelt waar een ster gaat ontstaan.