Wijzig cookie instellingen
No items found.
Vrije Universiteit Amsterdam

Hoe legde onderzoek aan de keukentafel de basis voor het huidige hersenonderzoek?

In 1986 ontvangt Rita Levi-Montalcini de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Tot haar dood in 2012 is de Italiaans-Joodse neurologe de oudst levende Nobelprijswinnaar. Professor Geurts had het voorrecht haar enkele keren te ontmoeten. In dit college vertelt hij over deze bijzondere ontmoeting en het uitzonderlijke levensverhaal van professor Levi-Montalcini die met haar onderzoek de basis heeft gelegd voor het huidige hersenonderzoek. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Hersenonderzoek is volop aan de gang, maar we weten nog lang niet alles van de hersenen. Britse onderzoekers zijn er van overtuigd dat hypnose kan helpen ontdekken welke herenmechanismes betrokken zijn bij het vormen van waanbeelden. Lees meer.

prof. dr. Jeroen Geurts

Jeroen Geurts (1978) is hersenonderzoeker en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen aan VUmc in Amsterdam. In 2012 ontving professor Geurts de Trofee van de Wetenschap voor zijn baanbrekende onderzoek naar de ziekte MS. Naast zijn werk als onderzoeker is professor Geurts ook voorzitter van De Jonge Akademie en richtte hij Brein in Beeld op, een stichting die zich inzet voor vertaling van (neuro)wetenschap naar de maatschappij.

hersenen,neuro,onderzoek,wetenschap,brein

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe corona een seizoensgriep werd.

Nog geen drie jaar geleden stond de hele wereld even stil. We zaten in een lockdown door de Coronapandemie. Er werden snel vaccinaties ontwikkelt en we mochten ineens dansen met Janssen. Het grote gevaar lijkt geweken. Hoe kan dat? Lieke de Vrankrijker kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht Legt uit of corona inderdaad een seizoensgriepje is geworden, of dat we binnenkort weer toiletpapier moeten gaan hamsteren.

We trappen nog steeds in reclames. Hoe komt dat?

Het is bijna kerst en dat betekent: volop kerstreclames op tv. Schattige hondjes, volle tafels, cadeaus - we weten dat reclames ons proberen te verleiden en toch trappen we er massaal in. Communicatiewetenschapper Ivar Vermeulen (Vrije Universiteit Amsterdam) onthult welke trucs worden ingezet om jou toch wéér een product te verkopen

Zo duw je een irritant liedje uit je hoofd

Heb je weleens een liedje in je hoofd dat maar niet weggaat? Dan ben je zeker niet de enige, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Denk bijvoorbeeld aan de Vogeltjesdans of een liedje dat geen einde lijkt te hebben en blijft hangen. Gelukkig is er een manier om snel van zo’n ‘muzikale oorwurm’ af te komen: kauwgom kauwen. Dat heeft alles te maken met je brein, je werkgeheugen en hoe ritme en herhaling werken. Neurowetenschapper Job van den Hurk (Universiteit Maastricht) legt in deze video precies uit hoe dat zit.

Deze verrassende dingen kun je met oorsmeer en urine

Zweet, pus, oorsmeer, speeksel. Bah! Ons lichaam produceert een scala aan lichaamssappen. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig walgen van deze sappen, is dat niet altijd zo geweest. Deze sappen hebben namelijk allerlei nuttige toepassingen. Wist je dat urine vroeger werd gebruikt om wol te wassen? Of dat oorsmeer een antibacteriële werking heeft? Volgens medisch historicus Ruben Verwaal van het Erasmus MC is het daarom tijd voor eerherstel. Met een bakje oorsmeer en een potje urine op zak, daagt hij je deze aflevering uit om het beeld van jouw eigen lichaamssappen te herzien.

Waarom valt een boterham altijd verkeerd op de grond?

Je bent lekker je bammetje aan het smeren en ineens doe je iets onhandigs: je laat de boterham van de tafel vallen. Waarom belandt die dan áltijd met de besmeerde kant naar beneden? Of die boterham echt altijd met de besmeerde kant op de grond belandt, kan aan verschillende factoren liggen. Het heeft een natuurkundige verklaring, maar het is misschien niet wat je denkt. Terwijl jullie naar de uitleg van Minke Berghuis (Natuurkundige aan de Universiteit Twente) kijken, gaan wij de troep even opruimen...

Mogelijk dankzij

Met de steun van