biomechanica,robotica,cyborg,toekomst,matrix,computer,techonologie,cybernetisme
Hoe worden mensen langzaam robots?
Langzaam maar zeker krijgen machines een vaste plek in ons alledaagse leven. We gebruiken ze als hulpmiddel voor taken, denk aan je laptop of zelfs de afwasmachine, of als fysiek verlengstuk van ons menselijk lichaam, zoals gehoorapparaten of protheses. Hoe zal dit er in de toekomst uitzien? Slaan we niet door? Veranderen we allemaal in cyborgs: half mens-machine? Biomechanicus David Abbink (TU Delft) blikt vooruit! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Het boek Overal robots speelt in op de rol die robots gaan spelen in ons toekomstige leven. In het boek wordt advies gegeven aan de overheid hoe zij om moeten gaan met de opkomst van robots in de samenleving. Lees hier meer!
Volgende video:
1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, het meest voorkomende hormoonprobleem bij vrouwen. Hoe kan het dan toch dat bijna niemand hiervan op de hoogte is? Geranne Jiskoot, psycholoog en PCOS-onderzoeker van het Erasmus MC, maakt zich hard voor meer bewustzijn. In deze aflevering legt ze uit waarom PCOS zo vaak onopgemerkt blijft en welke impact het heeft: van onregelmatige menstruaties en overgewicht tot mentale struggles. Tijd om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen!
Het cliché is dat bevallen net zo zwaar is als het lopen van een marathon. Of dat zo is, is voor iedereen anders. Maar je kunt wél technieken uit de sportpsychologie gebruiken om een bevalling minder zwaar te laten voelen. Sportspycholoog Carla Meijen (Universiteit van Amsterdam) legt je in deze video hoe uit je die technieken het best kunt toepassen.
Met kleding drukken we uit wie we zijn en hoe we ons voelen. Maar hoe bepalen we wat we dragen? En wat zegt dit over onze identiteit? Met filosoof Tom Giesbers (Open Universiteit) kijken we door de ogen van verlichtingsfilosoof Immanuel Kant naar onze kledingkast waar volgens hem verschillende versies van onszelf hangen. Dank ook aan Taam van kledingzaak Puha in Utrecht die haar winkel beschikbaar stelde voor de opname van deze video.
Stel je voor, je bent rustig aan het zwemmen en ineens: AU! Kramp! Ondanks de heftige pijn, gaat het vaak ook snel weer over. Toch is het een raar iets, die kramp. Gelukkig kan Ruby Otter-Drost (Sportwetenschapper UMCG) ons uitleggen hoe die kramp er ineens in kan schieten.
Nog geen drie jaar geleden stond de hele wereld even stil. We zaten in een lockdown door de Coronapandemie. Er werden snel vaccinaties ontwikkelt en we mochten ineens dansen met Janssen. Het grote gevaar lijkt geweken. Hoe kan dat? Lieke de Vrankrijker kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht Legt uit of corona inderdaad een seizoensgriepje is geworden, of dat we binnenkort weer toiletpapier moeten gaan hamsteren.