Wijzig cookie instellingen
No items found.
Technische Universiteit Delft

Hoezo bestaat virtual reality al ruim 200 jaar?

Mensen die misselijk worden bij het bekijken van een nieuwe wereld, mensen die flauwvallen bij nieuwe techniek. Tech-demo’s van de nieuwste VR-brillen? Nope. Het gebeurde al in 1789, toen de Ierse schilder Robert Marker zijn panoramaschilderijen presenteerde. Het verlangen om mensen met techniek een andere wereld voor te schotelen is dus niet nieuw. Maar hoe creëer je die illusie? Daarover vertelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft in dit college.

dr. ir. Willem-Paul Brinkman

Willem-Paul Brinkman is universitair docent Virtual Reality aan de TUDelft. Als wetenschapper zoekt hij naar praktische toepassingen van virtual reality. Hij laat bijvoorbeeld mensen met een sociale fobie oefenen op allerlei situaties, zoals in een virtuele date-omgeving, of in een digitaal klaslokaal. Tijdens zijn college voor de Universiteit van Nederland legt hij hier alles over uit.

schilderij,geschiedenis,technologie,cave,VR,games,hardware,software

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Vliegen zonder uitstoot; is dit de oplossing?

Het klinkt allemaal als verre toekomstmuziek, misschien zelfs onmogelijk, maar het is een stuk dichterbij dan je denkt. Scheikundige Tess van Eeden (TU/ Eindhoven & DIFFER) maakt in haar lab bouwstenen voor brandstof en plastics, uit de lucht. Gewoon de lucht die we dagelijks inademen. Waarom Tess dit doet? Zodat we in de toekomst helemaal geen aardolie of aardgas meer nodig voor onze vluchten, kunstmest en plastics en dag kunnen zeggen tegen een groot deel van het CO2 probleem! Benieuwd of jij straks zonder schuldgevoel in het vliegtuig kunt stappen? Tess vertelt je er alles over in deze video.

Zo vies is jouw drinkfles

Een herbruikbare fles: handig, duurzaam... maar is ie ook hygiënisch? Want wist je dat er soms meer bacteriën in kunnen zitten dan op een wc-bril? Speeksel, voedselresten van je lunch en bacteriën uit de dop stapelen zich ongemerkt op en kunnen uitgroeien tot miljoenen micro-organismen. Vooral als je je fles niet regelmatig schoonmaakt of hem dagen laat staan, wordt het een voedingsbodem voor bacteriën. En daar kun je serieus ziek van worden. In deze nieuwe aflevering hoor je van microbioloog Wilma Hazeleger (Wageningen University & Research) hoe vies je fles écht kan zijn en hoe dit invloed heeft op je gezondheid. De resultaten? Best schokkend!

Hoe voorkom je blessures bij hardlopen?

Sta je op het punt te beginnen met hardlopen? Of ben je fanatiek renner? Grote kans dat je te maken krijgt met blessures - vervelend! Gelukkig heeft de wetenschap tips om blessures te voorkomen. Sportwetenschapper Bas van Hooren (Universiteit Maastricht) vertelt je wat je wel en niet moet doen, en of je echt speciale schoenen nodig hebt.

Waarom een goede, ademende regenjas zo lek is als een mandje

We zijn het aardig gewend in Nederland: lopen door de regen. En met een goede regenjas blijf je droog, ook als het met bakken uit de hemel komt. Een simpele waterdichte regenjas doet dat hartstikke goed, maar misschien zelfs wel té goed: Want zo'n regenjas houdt zó goed water tegen, dat ook waterdamp van je zweet er niet doorheen komt. Wat je nodig hebt is een regenjas die 'ademt': maar hoe kan dat? Hoe kan een regenjas wel zweet doorlaten, maar regenwater tegenhouden? Dan heb je een regenjas nodig met een membraan. Je kent die membranen onder merknamen zoals Gore-Tex, NeoShell, HyVent of H2No. Als jouw regenjas zo'n membraan heeft, kun je namelijk handig gebruik maken van het natuurkundige verschijnsel dat watermoleculen graag een 'group hug' met elkaar doen. Knuffelen voor de wetenschap! En o ja: sommige van die membranen zijn gemaakt van PFAS of PTFE, die superhandige maar supervervuilende chemische verbindingen die je kent van je oude anti-aanbakpannen, bakpapier, blusschuim en Post-Its. Is het je dat waard?

Is noise-cancelling slecht voor je?

In een wereld vol lawaai verlangen we steeds meer naar rust. Noise-cancelling koptelefoons lijken de perfecte oplossing: met één druk op de knop verdwijnt alle omgevingsgeluid. Maar hoe werkt deze magie eigenlijk, en is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering uit hoe al dat lawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.

Mogelijk dankzij

Met de steun van