Wijzig cookie instellingen
No items found.
Technische Universiteit Delft

Waarom is dé Chinees succesvoller dan McDonald’s?

In een aantal decennia is de afhaalchinees een begrip geworden in Nederland. Maar hoe Chinees is een Chinees restaurant eigenlijk? Timo de Rijk (TU Delft/Universiteit Leiden) betoogt dat we in feite al jarenlang door "de Chinees" gefopt worden - al willen we er zelf ook wel erg graag in geloven!   Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Is andijviestamppot eigenlijk wel Nederlands? Uit onderzoek van Jacques Meerman blijkt dat de stamppot nog geen honderd jaar oud is en dat Nederland helemaal geen oer-Hollands gerecht heeft. Lees verder op kennislink.nl

prof. dr. Timo de Rijk

Professor Timo de Rijk is hoogleraar aan de TU Delft en aan de Universiteit Leiden en bestudeert de historische en culturele betekenis van design. Kom je in zijn kamer dan tref je de meest vreemde objecten aan: van paars kunsthaar, flessen WC-eend tot het halve interieur van de lokale afhaalchinees. Dit klinkt misschien als een uitspraak van iemand die een bril draagt met een aanzienlijk montuur, maar dit soort producten hebben ons leven veranderd. Professor De Rijk laat je zien welke bijzondere verhalen er schuilgaan achter producten als nr. 36 van de afhaalchinees.

mcdonalds,chinees,eten,voedsel,thuisbezorgd,historie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe corona een seizoensgriep werd.

Nog geen drie jaar geleden stond de hele wereld even stil. We zaten in een lockdown door de Coronapandemie. Er werden snel vaccinaties ontwikkelt en we mochten ineens dansen met Janssen. Het grote gevaar lijkt geweken. Hoe kan dat? Lieke de Vrankrijker kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht Legt uit of corona inderdaad een seizoensgriepje is geworden, of dat we binnenkort weer toiletpapier moeten gaan hamsteren.

We trappen nog steeds in reclames. Hoe komt dat?

Het is bijna kerst en dat betekent: volop kerstreclames op tv. Schattige hondjes, volle tafels, cadeaus - we weten dat reclames ons proberen te verleiden en toch trappen we er massaal in. Communicatiewetenschapper Ivar Vermeulen (Vrije Universiteit Amsterdam) onthult welke trucs worden ingezet om jou toch wéér een product te verkopen

Zo duw je een irritant liedje uit je hoofd

Heb je weleens een liedje in je hoofd dat maar niet weggaat? Dan ben je zeker niet de enige, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Denk bijvoorbeeld aan de Vogeltjesdans of een liedje dat geen einde lijkt te hebben en blijft hangen. Gelukkig is er een manier om snel van zo’n ‘muzikale oorwurm’ af te komen: kauwgom kauwen. Dat heeft alles te maken met je brein, je werkgeheugen en hoe ritme en herhaling werken. Neurowetenschapper Job van den Hurk (Universiteit Maastricht) legt in deze video precies uit hoe dat zit.

Deze verrassende dingen kun je met oorsmeer en urine

Zweet, pus, oorsmeer, speeksel. Bah! Ons lichaam produceert een scala aan lichaamssappen. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig walgen van deze sappen, is dat niet altijd zo geweest. Deze sappen hebben namelijk allerlei nuttige toepassingen. Wist je dat urine vroeger werd gebruikt om wol te wassen? Of dat oorsmeer een antibacteriële werking heeft? Volgens medisch historicus Ruben Verwaal van het Erasmus MC is het daarom tijd voor eerherstel. Met een bakje oorsmeer en een potje urine op zak, daagt hij je deze aflevering uit om het beeld van jouw eigen lichaamssappen te herzien.

Waarom valt een boterham altijd verkeerd op de grond?

Je bent lekker je bammetje aan het smeren en ineens doe je iets onhandigs: je laat de boterham van de tafel vallen. Waarom belandt die dan áltijd met de besmeerde kant naar beneden? Of die boterham echt altijd met de besmeerde kant op de grond belandt, kan aan verschillende factoren liggen. Het heeft een natuurkundige verklaring, maar het is misschien niet wat je denkt. Terwijl jullie naar de uitleg van Minke Berghuis (Natuurkundige aan de Universiteit Twente) kijken, gaan wij de troep even opruimen...

Mogelijk dankzij

Met de steun van