Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit Leiden

Wat waren de voordelen van de Koude Oorlog?

Tijdens de Koude Oorlog was het minder leuk dat we allemaal dreigden te worden uitgeroeid door een nucleair bombardement. Nee, gezellig was het niet te noemen. Toch waren er goede kanten aan. Die hebben met techniek te maken, en de vooruitgang van de mensheid, zegt prof. dr. André Gerrits van Universiteit Leiden in dit college.

Prof. dr. André Gerrits

Prof. dr. André Gerrits is hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie zocht hij een alternatieve vakantiebestemming. Het werd de USSR. Dit bezoek was het begin van een lange academische carrière waarin Gerrits de geschiedenis van Rusland en haar politiek bestudeerde.

ijzeren,gordijn,oorlog,sovjetunie,amerika,duitsland,russen

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
We dachten dat de Zuidpool nooit zou smelten, totdat...

Als al het ijs van Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel 57 meter. Dat zou Nederland bijna volledig onder water zetten. Gelukkig verwachten we niet dat de hele Zuidpool verdwijnt, maar... de Zuidpool is wel degelijk aan het smelten. Lange tijd dachten wetenschappers dat dit onmogelijk was: de Zuidpool leek onaantastbaar. Dat blijkt toch anders. Sophie de Roda Husman van de TU Delft onderzoekt hoe het écht zit en legt uit dat één afbrekende ijsplaat een reeks aan gebeurtenissen in gang zet die het smeltproces alsmaar versnellen.

Waarom je nooit je neus moet snuiten

Waarschijnlijk heb je als kind geleerd je neus te snuiten als die vol zat. In deze aflevering legt Godelieve Damen (Radboudumc) uit waarom het veel beter is voor je eigen gezondheid en die van anderen om je neus op te halen. Of nóg beter tegen die vervelende verstopping: met zout water spoelen. Met deze tips kom je het griepseizoen wel door! Met dank aan: het 3D lab van het Radboudumc voor het maken van de 3D modellen

In 2025 is de kans groot dat je het Noorderlicht ziet in Nederland; dit is waarom

Het Noorderlicht is de laatste tijd vaker te zien in Nederland, en dat blijft zo in 2024 en 2025. Dit spectaculaire natuurverschijnsel komt door een zonnecyclus die elke 11 jaar een piek bereikt. Maar wist je dat de veroorzaker van dit prachtige fenomeen ook gevaarlijk kan zijn? Aardwetenschapper Lennart de Groot (Universiteit Utrecht) legt in deze aflevering uit hoe zonnestormen, die het Noorderlicht veroorzaken, veel meer invloed hebben dan je denkt. In 1967 was de Derde Wereldoorlog er bijna door uitgebroken, miljoenen mensen zaten weken zonder stroom, en recent kwamen satellieten van Elon Musk in de problemen. Kan zo’n zonnestorm ook Nederland platleggen? Je hoort het in deze aflevering.

Maken we de aarde kapot met onze elektrische auto's?

Iedereen een elektrische auto, kan dat eigenlijk wel? De accu's van alle Tesla's, Opel Ampera's en Polestars zitten vol met bijzondere metalen zoals lithium en kobalt. Is dat een knelpunt waardoor de opmars van de elektrische auto straks stopt? Nee, zegt energie-expert Auke Hoekstra (TU Eindhoven): er is genoeg van te vinden, al moet er nog wel wat gebeuren voor we dat uit de grond hebben gehaald. En of dat helemaal zonder milieuschade kan - nee. Maar het is de moeite waard!

Waarom je nooit met je telefoon naar de wc moet gaan

Terwijl je deze video kijkt, zit je er misschien wel: op het toilet. Als dat het geval is, let dan vooral even op je houding. Want door een verkeerde houding kun je zelfs incontinent worden. Dit gebeurt natuurlijk niet meteen, maar om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je toiletbezoek haalt, is het verstandig om er goed voor te gaan zitten. Dus neem vooral lekker de tijd en check de uitleg van Maxime Kummeling (uroloog, LUMC).

Mogelijk dankzij

Met de steun van