Hoe ga je in gesprek met iemand met een extreme mening?
Of het nou complotdenkers zijn die roepen dat corona één groot complot is, je oom die roept dat alle vluchtelingen verkrachters zijn of je nicht die de bio-industrie vergelijkt met de Holocaust. Allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen: hun uitspraken zijn redelijk extreem. Volgens pedagoog Stijn Sieckelinck (Vrije Universiteit | Hogeschool van Amsterdam) is het niet gek dat ze juist nu opduiken; tijdens een pandemie. Hij legt uit waarom we allemaal steeds extremer worden en legt je uit hoe je het beste in gesprek kan gaan met iemand waarmee jij het niet eens bent.
Volgende video:
Als de trein weer eens vertraagd is, kan dat door heel veel dingen komen: kapotte bovenleiding, een wisselstoring, een aanrijding, blikseminslag, blaadjes op het spoor, een aanrijding met een persoon, personeelsproblemen - de lijst lijkt wel eindeloos. NS en ProRail doen hun best om de overlast te beperken, maar dat lukt lang niet altijd: afgelopen jaar was meer dan één op de tien treinen niet op tijd op z'n bestemming. Problemen met de treinen zelf komen het vaakst voor, tenminste, als je kijkt naar de aantallen storingen. Maar zulke storingen duren nooit echt heel lang. Wat is dan wel de grote boosdoener? Werktuigbouwkundig ingenieur Annemieke Meghoe (Universiteit Twente) weet het: het zijn de rails zelf. Als je kijkt naar het aantal uren dat een storing duurt, dan staat kapot spoor met stip bovenaan het lijstje oorzaken.
Als al het ijs van Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel 57 meter. Dat zou Nederland bijna volledig onder water zetten. Gelukkig verwachten we niet dat de hele Zuidpool verdwijnt, maar... de Zuidpool is wel degelijk aan het smelten. Lange tijd dachten wetenschappers dat dit onmogelijk was: de Zuidpool leek onaantastbaar. Dat blijkt toch anders. Sophie de Roda Husman van de TU Delft onderzoekt hoe het écht zit en legt uit dat één afbrekende ijsplaat een reeks aan gebeurtenissen in gang zet die het smeltproces alsmaar versnellen.
Waarschijnlijk heb je als kind geleerd je neus te snuiten als die vol zat. In deze aflevering legt Godelieve Damen (Radboudumc) uit waarom het veel beter is voor je eigen gezondheid en die van anderen om je neus op te halen. Of nóg beter tegen die vervelende verstopping: met zout water spoelen. Met deze tips kom je het griepseizoen wel door! Met dank aan: het 3D lab van het Radboudumc voor het maken van de 3D modellen
Het Noorderlicht is de laatste tijd vaker te zien in Nederland, en dat blijft zo in 2024 en 2025. Dit spectaculaire natuurverschijnsel komt door een zonnecyclus die elke 11 jaar een piek bereikt. Maar wist je dat de veroorzaker van dit prachtige fenomeen ook gevaarlijk kan zijn? Aardwetenschapper Lennart de Groot (Universiteit Utrecht) legt in deze aflevering uit hoe zonnestormen, die het Noorderlicht veroorzaken, veel meer invloed hebben dan je denkt. In 1967 was de Derde Wereldoorlog er bijna door uitgebroken, miljoenen mensen zaten weken zonder stroom, en recent kwamen satellieten van Elon Musk in de problemen. Kan zo’n zonnestorm ook Nederland platleggen? Je hoort het in deze aflevering.
Iedereen een elektrische auto, kan dat eigenlijk wel? De accu's van alle Tesla's, Opel Ampera's en Polestars zitten vol met bijzondere metalen zoals lithium en kobalt. Is dat een knelpunt waardoor de opmars van de elektrische auto straks stopt? Nee, zegt energie-expert Auke Hoekstra (TU Eindhoven): er is genoeg van te vinden, al moet er nog wel wat gebeuren voor we dat uit de grond hebben gehaald. En of dat helemaal zonder milieuschade kan - nee. Maar het is de moeite waard!