icon_menuBijwonen

Hoe verspillen we minder grondstoffen en energie?

Lagen we vroeger wakker van zure regen, nu liggen we wakker van het broeikaseffect. En dus moeten scheikundigen hard aan de bak om uit te zoeken hoe we minder schadelijke stoffen uit kunnen stoten. Maar ze willen meer. Minder grondstoffen en energie verbruiken tijdens chemische processen bijvoorbeeld. Hoe doen we dat? Volgens Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) moeten we dan als een soort detectives erachter komen wat moleculen tijdens zo'n proces eigenlijk precies uitspoken. En het allerliefste wil je ze daarbij op heterdaad betrappen.....! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Ook eten wordt vaak verspild. Ons beeld van perfecte appeltjes en peren is over datum, vindt voedselontwerper Katja Gruijters. Vreemd gevormd voedsel wordt nu vaak nog weggegooid of verwerkt omdat het er niet ‘perfect’ uitziet. Tijd om het een tweede kans te geven.Lees meer op NEMO Kennislink. 
prof. dr. ir. Bert Weckhuysen

Over prof. dr. ir. Bert Weckhuysen

Je staat er vast nooit bij stil, maar zo ongeveer alles in het dagelijks leven wordt beïnvloed door katalysatoren. Van de brandstof die je verbruikt tot aan het voedsel dat je eet. Prof. dr. ir. Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kreeg een Spinozapremie (een belangrijke onderzoeksprijs) en laat je in zijn colleges zien waarom iedereen zou moeten weten wat katalysatoren doen! (foto: UU/Ivar Pel)  

We worden gesteund door: