microbiologie,microscoop,biologie,bacterien,algen,resistent,antibiotica
Hoe voorkomen we dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica?
De kans is groot dat je wel eens een antibioticumkuurtje geslikt hebt. Maar wat doe je als de ene na de andere kuur niet meer aan blijkt te slaan? Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit, bespreekt het grote probleem van antibioticumresistentie, maar heeft gelukkig ook ideeën hoe we dit probleem op kunnen lossen. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat antibiotica de darmflora van een varken compleet op zijn kop zetten. In de varkenspoep werd elf procent meer van de antibioticaresistente E.coli bacterie aangetroffen. Lees er meer over op Kennislink.nl.
Volgende video:
Als je weleens in een vliegtuig zit, heb je het vast weleens meegemaakt: je zit rustig in je vliegtuigstoel, en op enkele kilometers hoogte begint plotseling de cabine te schudden: turbulentie. Dat kan best schrikken zijn. Soms zal alleen je kopje thee een beetje heen en weer schudden, maar in sommige gevallen is het ook zo sterk dat je met vliegtuig en al een paar meter naar beneden zakt. Maar is dat nou gevaarlijk? Luchtvaartdeskundige Nikki van Luijk (TU Delft) legt in deze video uit dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Tenminste, zolang je je stoelriem maar vasthebt…
Als het aan wetenschappers van de TU Eindhoven ligt, heb jij over een aantal jaar een zoutbatterij in je schuur staan om je huis mee te verwarmen. Een apparaat dat energie kan afgeven én kan opslaan. Zo'n uitvinding als deze hebben we hard nodig. Met het alsmaar groter wordende energieprobleem moeten we namelijk zuiniger en vooral efficiënter omgaan met onze waardevolle energie. In deze aflevering gaan we op bezoek bij Joey Aarts. Hij legt uit hoe zoiets simpels als zout ons hierbij gaat helpen.
We piekeren allemaal weleens waardoor we 's nachts wakker liggen. Maar naast het verstoren van een belangrijke goede nachtrust heeft langdurig piekeren nog veel ernstigere gevolgen. Het laat je brein krimpen. En voordat je hierover begint te piekeren; Charlotte Sleurs, hersenwetenschapper van Universiteit Tilburg, vertelt wat er gebeurt en wat je ertegen kan doen.
Zonnebrandcreme, tennisballen, en waterafstotende kleding. Al deze producten hebben één ding gemeen: nanodeeltjes. Nano-wat? Dat legt nanotechnoloog Femke Witmans (Universiteit Twente) je uit in deze aflevering. Zij werkt met deeltjes die 1000 keer dunner zijn van je haar. Voor het blote oog onzichtbaar. Toch is het hot topic in de wetenschap, want nanotechnologie gaat misschien wel de toekomst zijn van jouw telefoon.
Eiwitshakes, pre-workout drankjes en eiwitsupplementen. In de sportschool kan het niet gek genoeg als het gaat om extraatjes om beter te sporten. Maar hebben die shakes en supplementen wel nut? Of is het eigenlijk grote onzin? (spoiler: atleten kunnen er baat bij hebben, maar voor de casual sportig is het allemaal overbodig)