Napoleon,nationalisme,Nederland,volkslied
Hoe zorgde een Fransman ervoor dat wij meer van Nederland gingen houden?
"Dé Nederlander bestaat niet", zei Máxima een aantal jaren geleden. Half Nederland viel over die uitspraak, want wij Nederlanders voelden ons wel degelijk "Nederlander"! Volgens historisch letterkundige Lotte Jensen (Radboud Universiteit) voelen we ons in tijden van oorlog zelfs nóg sterker "Nederlander". Bijvoorbeeld in de periode dat Napoleon in Nederland de scepter zwaaide, ontstond zelfs het idee van hoe de ideale Nederlander eruit ziet. Benieuwd of jij een beetje voldoet aan dat ideaalbeeld? Kijk dan dit college! Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Napoleon Bonaparte zette op 5 juni 1806 zijn jongere broer Lodewijk op de troon van het net uitgeroepen Koninkrijk Holland. Lees meer over de grondlegger van de Nederlandse monarchie op Kennislink.
Volgende video:
Sta je op het punt te beginnen met hardlopen? Of ben je fanatiek renner? Grote kans dat je te maken krijgt met blessures - vervelend! Gelukkig heeft de wetenschap tips om blessures te voorkomen. Sportwetenschapper Bas van Hooren (Universiteit Maastricht) vertelt je wat je wel en niet moet doen, en of je echt speciale schoenen nodig hebt.
We zijn het aardig gewend in Nederland: lopen door de regen. En met een goede regenjas blijf je droog, ook als het met bakken uit de hemel komt. Een simpele waterdichte regenjas doet dat hartstikke goed, maar misschien zelfs wel té goed: Want zo'n regenjas houdt zó goed water tegen, dat ook waterdamp van je zweet er niet doorheen komt. Wat je nodig hebt is een regenjas die 'ademt': maar hoe kan dat? Hoe kan een regenjas wel zweet doorlaten, maar regenwater tegenhouden? Dan heb je een regenjas nodig met een membraan. Je kent die membranen onder merknamen zoals Gore-Tex, NeoShell, HyVent of H2No. Als jouw regenjas zo'n membraan heeft, kun je namelijk handig gebruik maken van het natuurkundige verschijnsel dat watermoleculen graag een 'group hug' met elkaar doen. Knuffelen voor de wetenschap! En o ja: sommige van die membranen zijn gemaakt van PFAS of PTFE, die superhandige maar supervervuilende chemische verbindingen die je kent van je oude anti-aanbakpannen, bakpapier, blusschuim en Post-Its. Is het je dat waard?
In een wereld vol lawaai verlangen we steeds meer naar rust. Noise-cancelling koptelefoons lijken de perfecte oplossing: met één druk op de knop verdwijnt alle omgevingsgeluid. Maar hoe werkt deze magie eigenlijk, en is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering uit hoe al dat lawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.
1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, het meest voorkomende hormoonprobleem bij vrouwen. Hoe kan het dan toch dat bijna niemand hiervan op de hoogte is? Geranne Jiskoot, psycholoog en PCOS-onderzoeker van het Erasmus MC, maakt zich hard voor meer bewustzijn. In deze aflevering legt ze uit waarom PCOS zo vaak onopgemerkt blijft en welke impact het heeft: van onregelmatige menstruaties en overgewicht tot mentale struggles. Tijd om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen!
Het cliché is dat bevallen net zo zwaar is als het lopen van een marathon. Of dat zo is, is voor iedereen anders. Maar je kunt wél technieken uit de sportpsychologie gebruiken om een bevalling minder zwaar te laten voelen. Sportspycholoog Carla Meijen (Universiteit van Amsterdam) legt je in deze video hoe uit je die technieken het best kunt toepassen.