Ongesteldheid,menstruatie,menstrueren,ongesteld,baarmoeder,pijn bij ongesteldheid,pijn bij menstruatie,Bertho Nieboer,Universiteit van Nederland,Radboudumc,hysterie,maandstonden,menstruatiepijn,menstruele cyclus
Waarom doet ongesteld zijn pijn?
Menstruatie is geen pretje. Althans voor de meesten. Dat is niet gek, want iedere maand trekt de baarmoeder samen met een kracht tot wel 175 mm kwikdruk. Dat is vergelijkbaar met een strak opgepompte bloeddrukmeter. In dit college vertelt gynaecoloog Bertho Nieboer (Radboudumc) er alles over.
Volgende video:
Met kleding drukken we uit wie we zijn en hoe we ons voelen. Maar hoe bepalen we wat we dragen? En wat zegt dit over onze identiteit? Met filosoof Tom Giesbers (Open Universiteit) kijken we door de ogen van verlichtingsfilosoof Immanuel Kant naar onze kledingkast waar volgens hem verschillende versies van onszelf hangen. Dank ook aan Taam van kledingzaak Puha in Utrecht die haar winkel beschikbaar stelde voor de opname van deze video.
Stel je voor, je bent rustig aan het zwemmen en ineens: AU! Kramp! Ondanks de heftige pijn, gaat het vaak ook snel weer over. Toch is het een raar iets, die kramp. Gelukkig kan Ruby Otter-Drost (Sportwetenschapper UMCG) ons uitleggen hoe die kramp er ineens in kan schieten.
Nog geen drie jaar geleden stond de hele wereld even stil. We zaten in een lockdown door de Coronapandemie. Er werden snel vaccinaties ontwikkelt en we mochten ineens dansen met Janssen. Het grote gevaar lijkt geweken. Hoe kan dat? Lieke de Vrankrijker kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht Legt uit of corona inderdaad een seizoensgriepje is geworden, of dat we binnenkort weer toiletpapier moeten gaan hamsteren.
Het is bijna kerst en dat betekent: volop kerstreclames op tv. Schattige hondjes, volle tafels, cadeaus - we weten dat reclames ons proberen te verleiden en toch trappen we er massaal in. Communicatiewetenschapper Ivar Vermeulen (Vrije Universiteit Amsterdam) onthult welke trucs worden ingezet om jou toch wéér een product te verkopen
Heb je weleens een liedje in je hoofd dat maar niet weggaat? Dan ben je zeker niet de enige, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Denk bijvoorbeeld aan de Vogeltjesdans of een liedje dat geen einde lijkt te hebben en blijft hangen. Gelukkig is er een manier om snel van zo’n ‘muzikale oorwurm’ af te komen: kauwgom kauwen. Dat heeft alles te maken met je brein, je werkgeheugen en hoe ritme en herhaling werken. Neurowetenschapper Job van den Hurk (Universiteit Maastricht) legt in deze video precies uit hoe dat zit.