Wijzig cookie instellingen
Maastricht University

Waarom heb je altijd plek voor een toetje?

Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor dat laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? In deze aflevering van de kookshow zoeken we het voor je uit! En heb je nu trek gekregen in zo'n zoet lekkernij? Dat is begrijpelijk. Daarom laten we je in deze aflevering ook zien hoe je zelf karamelsaus maakt. Heerlijk over een bol ijs. Eet smakelijk! Universiteit van Nederland presenteert: de Kookshow! Want iedereen die kookt is - ongemerkt - een chemicus. Elke dag ben jij bezig met allerlei scheikundige processen, in je eigen keuken. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?. Dit doen we samen met scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen), historicus Kim Beerden (Universiteit Leiden) en voedingspsycholoog Remco Havermans (Universiteit Maastricht).

Marthe Walvoort, Kim Beerden & Remco Havermans

Marthe Walvoort is scheikundige, Kim Beerden is historicus en Remco Havermans is voedingspsycholoog

Voedingspsychologie, voedsel, koken, toetjes, karamellisatie

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Via deze gekke manieren komt coke Nederland binnen

De Rotterdamse haven is een waar smokkelparadijs als het gaat om cocaïne. Door de jaren heen is de beveiliging stricter geworden en dat heeft gevolgen voor smokkelaars én havenmedewerkers. Criminoloog Robby Roks (Erasmus Universiteit Rotterdam) vertelt waarom hulp van binnenuit steeds belangrijker is en hoe 'gewone' mensen betrokken raken bij de smokkel.

Waarom we allemaal op fruitvliegen lijken

Je slaat ze weg, je eet ze op zonder dat je het doorhebt en ze zitten op je appels en je bananen: die vreselijke fruitvliegjes... Maar eigenlijk zijn ze helden! Fruitvliegen zijn onmisbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Door deze beestjes begrijpen we beter hoe ons zenuwstelsel werkt en helpen ze bij het oplossen van ziektes zoals ALS! Dat het ontzettend handige proefdieren zijn, is niet zo gek. Fruitvliegen en mensen lijken namelijk enorm op elkaar. Ben je benieuwd wat jij met deze kleine vliegjes gemeen hebt? In deze video neemt neurowetenschapper Marije Been (Radboud Universiteit) ons mee in haar lab met een half miljoen fruitvliegjes en leggen we het je stap voor stap uit.

Zo gaat de kunstbaarmoeder baby's redden

Een baby ter grootte van je hand, vechtend om te overleven. Voor extreem vroeggeboren kindjes is elke dag in de baarmoeder pure winst. Wat als we die kostbare tijd kunnen verlengen—buiten het lichaam van de moeder? Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de TU Eindhoven en Medsim Eindhoven slaan de handen in één en werken samen met een team van wetenschappers aan een baanbrekende oplossing: een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst. In deze aflevering leggen ze je stap voor stap uit hoe dat werkt en welke uitdagingen daarbij komen kijken.

Verborgen ontwerp: de slimme trucs die steden gebruiken

Als je in een vreemde stad komt, word je, zonder dat je het door hebt toch automatisch de goede richting opgestuurd. Dat komt omdat over al die bordjes, geluiden en gebouwen in de stad van tevoren door ontwerpers is nagedacht (als het goed is). In deze aflevering gaan we, samen met gedragspsycholoog Fenne Roefs van de Vrije Universiteit Amsterdam de straat op. Naast dat ze wetenschapper is, werkt ze ook bij het ontwerpbureau Mijksenaar, dat bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de wereldberoemde bewegwijzering op Schiphol. Zij laat ons zien hoe ontwerpers je bewust of onbewust altijd een kant op sturen.

Deze darm-machine weet precies wat goed voor je is 💩

De mysteries uit je darmen probeert Jurriaan Mes (Wageningen Universiteit) te ontrafelen door een nagebouwde darm; een orgaan van 7 meter lang. Zijn maag-darmsysteem kan mogelijk antwoord geven op vragen waar we nu mee zitten als; hebben probiotica-drankjes zin? Wat moet je eten voor een gezonde darmflora? En hoe kunnen onze darmen depressies veroorzaken?

Mogelijk dankzij

Met de steun van