Voedingspsychologie, voedsel, koken, toetjes, karamellisatie
Waarom heb je altijd plek voor een toetje?
Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor dat laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? In deze aflevering van de kookshow zoeken we het voor je uit! En heb je nu trek gekregen in zo'n zoet lekkernij? Dat is begrijpelijk. Daarom laten we je in deze aflevering ook zien hoe je zelf karamelsaus maakt. Heerlijk over een bol ijs. Eet smakelijk! Universiteit van Nederland presenteert: de Kookshow! Want iedereen die kookt is - ongemerkt - een chemicus. Elke dag ben jij bezig met allerlei scheikundige processen, in je eigen keuken. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?. Dit doen we samen met scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen), historicus Kim Beerden (Universiteit Leiden) en voedingspsycholoog Remco Havermans (Universiteit Maastricht).
Volgende video:
Nog geen drie jaar geleden stond de hele wereld even stil. We zaten in een lockdown door de Coronapandemie. Er werden snel vaccinaties ontwikkelt en we mochten ineens dansen met Janssen. Het grote gevaar lijkt geweken. Hoe kan dat? Lieke de Vrankrijker kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht Legt uit of corona inderdaad een seizoensgriepje is geworden, of dat we binnenkort weer toiletpapier moeten gaan hamsteren.
Het is bijna kerst en dat betekent: volop kerstreclames op tv. Schattige hondjes, volle tafels, cadeaus - we weten dat reclames ons proberen te verleiden en toch trappen we er massaal in. Communicatiewetenschapper Ivar Vermeulen (Vrije Universiteit Amsterdam) onthult welke trucs worden ingezet om jou toch wéér een product te verkopen
Heb je weleens een liedje in je hoofd dat maar niet weggaat? Dan ben je zeker niet de enige, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Denk bijvoorbeeld aan de Vogeltjesdans of een liedje dat geen einde lijkt te hebben en blijft hangen. Gelukkig is er een manier om snel van zo’n ‘muzikale oorwurm’ af te komen: kauwgom kauwen. Dat heeft alles te maken met je brein, je werkgeheugen en hoe ritme en herhaling werken. Neurowetenschapper Job van den Hurk (Universiteit Maastricht) legt in deze video precies uit hoe dat zit.
Zweet, pus, oorsmeer, speeksel. Bah! Ons lichaam produceert een scala aan lichaamssappen. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig walgen van deze sappen, is dat niet altijd zo geweest. Deze sappen hebben namelijk allerlei nuttige toepassingen. Wist je dat urine vroeger werd gebruikt om wol te wassen? Of dat oorsmeer een antibacteriële werking heeft? Volgens medisch historicus Ruben Verwaal van het Erasmus MC is het daarom tijd voor eerherstel. Met een bakje oorsmeer en een potje urine op zak, daagt hij je deze aflevering uit om het beeld van jouw eigen lichaamssappen te herzien.
Je bent lekker je bammetje aan het smeren en ineens doe je iets onhandigs: je laat de boterham van de tafel vallen. Waarom belandt die dan áltijd met de besmeerde kant naar beneden? Of die boterham echt altijd met de besmeerde kant op de grond belandt, kan aan verschillende factoren liggen. Het heeft een natuurkundige verklaring, maar het is misschien niet wat je denkt. Terwijl jullie naar de uitleg van Minke Berghuis (Natuurkundige aan de Universiteit Twente) kijken, gaan wij de troep even opruimen...