Wijzig cookie instellingen
No items found.
Universiteit Leiden

Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

Weleens gehoord van het ‘Sekslab’? Dat is het domein waar seksuologe Stephanie Both onderzoek doet naar seksuele opwinding. Want hoe kan het dat je soms je partner het liefst meteen de kleren van het lijf scheurt, terwijl je de volgende dag liever met een zak chips op de bank hangt om een college van de Universiteit van Nederland te kijken? Tijdens dit college hoor je welke factoren een rol spelen bij het aanwakkeren van onze seksuele verlangens en wat Stephanie Both leerde van haar proefpersonen.

Dr. Stephanie Both

Seksuologe dr. Stephanie Both (LUMC) weet door haar uitgebreide labonderzoek alles over hoe seksuele opwinding en motivatie werkt. Met een rekbandje om een penis of met een vaginale tampon kan ze in een labsituatie precies meten wanneer je opgewonden raakt.

vrijen,verlangen,gevoel,geslacht

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe voorkom je blessures bij hardlopen?

Sta je op het punt te beginnen met hardlopen? Of ben je fanatiek renner? Grote kans dat je te maken krijgt met blessures - vervelend! Gelukkig heeft de wetenschap tips om blessures te voorkomen. Sportwetenschapper Bas van Hooren (Universiteit Maastricht) vertelt je wat je wel en niet moet doen, en of je echt speciale schoenen nodig hebt.

Waarom een goede, ademende regenjas zo lek is als een mandje

We zijn het aardig gewend in Nederland: lopen door de regen. En met een goede regenjas blijf je droog, ook als het met bakken uit de hemel komt. Een simpele waterdichte regenjas doet dat hartstikke goed, maar misschien zelfs wel té goed: Want zo'n regenjas houdt zó goed water tegen, dat ook waterdamp van je zweet er niet doorheen komt. Wat je nodig hebt is een regenjas die 'ademt': maar hoe kan dat? Hoe kan een regenjas wel zweet doorlaten, maar regenwater tegenhouden? Dan heb je een regenjas nodig met een membraan. Je kent die membranen onder merknamen zoals Gore-Tex, NeoShell, HyVent of H2No. Als jouw regenjas zo'n membraan heeft, kun je namelijk handig gebruik maken van het natuurkundige verschijnsel dat watermoleculen graag een 'group hug' met elkaar doen. Knuffelen voor de wetenschap! En o ja: sommige van die membranen zijn gemaakt van PFAS of PTFE, die superhandige maar supervervuilende chemische verbindingen die je kent van je oude anti-aanbakpannen, bakpapier, blusschuim en Post-Its. Is het je dat waard?

Is noise-cancelling slecht voor je?

In een wereld vol lawaai verlangen we steeds meer naar rust. Noise-cancelling koptelefoons lijken de perfecte oplossing: met één druk op de knop verdwijnt alle omgevingsgeluid. Maar hoe werkt deze magie eigenlijk, en is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering uit hoe al dat lawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.

Het grootste hormoonprobleem dat bijna niemand kent (PCOS)

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, het meest voorkomende hormoonprobleem bij vrouwen. Hoe kan het dan toch dat bijna niemand hiervan op de hoogte is? Geranne Jiskoot, psycholoog en PCOS-onderzoeker van het Erasmus MC, maakt zich hard voor meer bewustzijn. In deze aflevering legt ze uit waarom PCOS zo vaak onopgemerkt blijft en welke impact het heeft: van onregelmatige menstruaties en overgewicht tot mentale struggles. Tijd om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen!

Waarom bevallen echt net een marathon is

Het cliché is dat bevallen net zo zwaar is als het lopen van een marathon. Of dat zo is, is voor iedereen anders. Maar je kunt wél technieken uit de sportpsychologie gebruiken om een bevalling minder zwaar te laten voelen. Sportspycholoog Carla Meijen (Universiteit van Amsterdam) legt je in deze video hoe uit je die technieken het best kunt toepassen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van