Waarom is mijn trein echt áltijd te laat?
Als de trein weer eens vertraagd is, kan dat door heel veel dingen komen: kapotte bovenleiding, een wisselstoring, een aanrijding, blikseminslag, blaadjes op het spoor, een aanrijding met een persoon, personeelsproblemen - de lijst lijkt wel eindeloos. NS en ProRail doen hun best om de overlast te beperken, maar dat lukt lang niet altijd: afgelopen jaar was meer dan één op de tien treinen niet op tijd op z'n bestemming. Problemen met de treinen zelf komen het vaakst voor, tenminste, als je kijkt naar de aantallen storingen. Maar zulke storingen duren nooit echt heel lang. Wat is dan wel de grote boosdoener? Werktuigbouwkundig ingenieur Annemieke Meghoe (Universiteit Twente) weet het: het zijn de rails zelf. Als je kijkt naar het aantal uren dat een storing duurt, dan staat kapot spoor met stip bovenaan het lijstje oorzaken.
Volgende video:
Het klinkt allemaal als verre toekomstmuziek, misschien zelfs onmogelijk, maar het is een stuk dichterbij dan je denkt. Scheikundige Tess van Eeden (TU/ Eindhoven & DIFFER) maakt in haar lab bouwstenen voor brandstof en plastics, uit de lucht. Gewoon de lucht die we dagelijks inademen. Waarom Tess dit doet? Zodat we in de toekomst helemaal geen aardolie of aardgas meer nodig voor onze vluchten, kunstmest en plastics en dag kunnen zeggen tegen een groot deel van het CO2 probleem! Benieuwd of jij straks zonder schuldgevoel in het vliegtuig kunt stappen? Tess vertelt je er alles over in deze video.
Een herbruikbare fles: handig, duurzaam... maar is ie ook hygiënisch? Want wist je dat er soms meer bacteriën in kunnen zitten dan op een wc-bril? Speeksel, voedselresten van je lunch en bacteriën uit de dop stapelen zich ongemerkt op en kunnen uitgroeien tot miljoenen micro-organismen. Vooral als je je fles niet regelmatig schoonmaakt of hem dagen laat staan, wordt het een voedingsbodem voor bacteriën. En daar kun je serieus ziek van worden. In deze nieuwe aflevering hoor je van microbioloog Wilma Hazeleger (Wageningen University & Research) hoe vies je fles écht kan zijn en hoe dit invloed heeft op je gezondheid. De resultaten? Best schokkend!
Sta je op het punt te beginnen met hardlopen? Of ben je fanatiek renner? Grote kans dat je te maken krijgt met blessures - vervelend! Gelukkig heeft de wetenschap tips om blessures te voorkomen. Sportwetenschapper Bas van Hooren (Universiteit Maastricht) vertelt je wat je wel en niet moet doen, en of je echt speciale schoenen nodig hebt.
We zijn het aardig gewend in Nederland: lopen door de regen. En met een goede regenjas blijf je droog, ook als het met bakken uit de hemel komt. Een simpele waterdichte regenjas doet dat hartstikke goed, maar misschien zelfs wel té goed: Want zo'n regenjas houdt zó goed water tegen, dat ook waterdamp van je zweet er niet doorheen komt. Wat je nodig hebt is een regenjas die 'ademt': maar hoe kan dat? Hoe kan een regenjas wel zweet doorlaten, maar regenwater tegenhouden? Dan heb je een regenjas nodig met een membraan. Je kent die membranen onder merknamen zoals Gore-Tex, NeoShell, HyVent of H2No. Als jouw regenjas zo'n membraan heeft, kun je namelijk handig gebruik maken van het natuurkundige verschijnsel dat watermoleculen graag een 'group hug' met elkaar doen. Knuffelen voor de wetenschap! En o ja: sommige van die membranen zijn gemaakt van PFAS of PTFE, die superhandige maar supervervuilende chemische verbindingen die je kent van je oude anti-aanbakpannen, bakpapier, blusschuim en Post-Its. Is het je dat waard?
In een wereld vol lawaai verlangen we steeds meer naar rust. Noise-cancelling koptelefoons lijken de perfecte oplossing: met één druk op de knop verdwijnt alle omgevingsgeluid. Maar hoe werkt deze magie eigenlijk, en is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering uit hoe al dat lawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.