icon_menuBijwonen

Waarom kopen we in de toekomst ‘licht’ in plaats van lampen?

De nieuwe economie draait niet om bezit en heeft als doel grondstoffen te hergebruiken in plaats van te dumpen op afgelegen plekken. Welkom bij de circulaire economie! In dit college hoor je van Elisa Achterberg MSc. (Erasmus Universiteit) waarom we radicaal anders naar de economie moeten kijken en waarom jij straks geen lampen bij de Ikea koopt, maar de dienst 'licht' afneemt.

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.

We kunnen technologisch steeds meer, maar toch gaan producten minder lang mee. Dat moet snel veranderen, want anders raken onze grondstoffen op en maken we van de aarde een afvalberg. Dat schrijven Thomas Rau en Sabine Oberhuber in Material Matters. Ze stellen een radicaal economisch model voor, waarin we producten lenen in plaats van te bezitten.

Dit is een college in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De NWA is een verzameling van zo’n 12.000 prikkelende vragen die door het Nederlandse publiek gesteld zijn over zo'n beetje ALLES en waarmee wetenschappers aan de slag zijn gegaan. Vragen van "Hoe zwaar is licht?" tot "Hoeveel mensen kan de wereld aan?": alles komt voorbij. Meer weten over het onderwerp waar Elisa Achterberg het over heeft? Check de NWA-route over circulaire economie. Nieuwsgierig naar de andere vragen gesteld aan de Wetenschapsagenda? Check de digitale agenda om te grasduinen of gericht te zoeken tussen al deze vragen.

Elisa Achterberg MSc.

Over Elisa Achterberg MSc.

Elisa Achterberg Msc. is verbonden aan de Erasmus Universiteit.

We worden gesteund door: