biologie,farmacologie,voeding,eten,vol,evolutie,maag,verzadiging
Waarom kun je door blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit?
Je hebt al een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en toetje op, en dan is-ie daar ineens: de kaasplank. Hoe is het mogelijk dat je door kunt blijven eten terwijl je al vol zit? Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie (Wageningen UR), legt je uit wat hier de verklaring voor is en waarom dat ooit nuttig was. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. De laterale hypothalamus controleert de eetlust en daardoor hoeveel weerstand je kunt bieden aan (nog) een snack. Hersenonderzoekers hopen met een ‘schakelaar’ de laterale hypothalamus aan en uit te kunnen zetten en zo vreetbuien uit te bannen. Lees verder op Kennislink.nl.
Volgende video:
Met een persoonlijkheidstest jouw talententen en valkuilen ontdekken? Je ziet het misschien soms wel voorbij komen: een specifieke kleur die jouw karakter beschrijft. Toch zijn veel van deze testen vaak niet betrouwbaar. Er is geen wetenschappelijke basis en ze kunnen zelfs een verkeerd beeld geven over jouw persoonlijkheid. In deze video vertelt ontwikkelingspsycholoog Manon van Scheppingen (Tilburg University) waarom je persoonlijkheidstesten niet altijd serieus hoeft te nemen en welke testen je kan gebruikten of juist moet negeren.
Het klinkt allemaal als verre toekomstmuziek, misschien zelfs onmogelijk, maar het is een stuk dichterbij dan je denkt. Scheikundige Tess van Eeden (TU/ Eindhoven & DIFFER) maakt in haar lab bouwstenen voor brandstof en plastics, uit de lucht. Gewoon de lucht die we dagelijks inademen. Waarom Tess dit doet? Zodat we in de toekomst helemaal geen aardolie of aardgas meer nodig voor onze vluchten, kunstmest en plastics en dag kunnen zeggen tegen een groot deel van het CO2 probleem! Benieuwd of jij straks zonder schuldgevoel in het vliegtuig kunt stappen? Tess vertelt je er alles over in deze video.
Een herbruikbare fles: handig, duurzaam... maar is ie ook hygiënisch? Want wist je dat er soms meer bacteriën in kunnen zitten dan op een wc-bril? Speeksel, voedselresten van je lunch en bacteriën uit de dop stapelen zich ongemerkt op en kunnen uitgroeien tot miljoenen micro-organismen. Vooral als je je fles niet regelmatig schoonmaakt of hem dagen laat staan, wordt het een voedingsbodem voor bacteriën. En daar kun je serieus ziek van worden. In deze nieuwe aflevering hoor je van microbioloog Wilma Hazeleger (Wageningen University & Research) hoe vies je fles écht kan zijn en hoe dit invloed heeft op je gezondheid. De resultaten? Best schokkend!
Sta je op het punt te beginnen met hardlopen? Of ben je fanatiek renner? Grote kans dat je te maken krijgt met blessures - vervelend! Gelukkig heeft de wetenschap tips om blessures te voorkomen. Sportwetenschapper Bas van Hooren (Universiteit Maastricht) vertelt je wat je wel en niet moet doen, en of je echt speciale schoenen nodig hebt.
We zijn het aardig gewend in Nederland: lopen door de regen. En met een goede regenjas blijf je droog, ook als het met bakken uit de hemel komt. Een simpele waterdichte regenjas doet dat hartstikke goed, maar misschien zelfs wel té goed: Want zo'n regenjas houdt zó goed water tegen, dat ook waterdamp van je zweet er niet doorheen komt. Wat je nodig hebt is een regenjas die 'ademt': maar hoe kan dat? Hoe kan een regenjas wel zweet doorlaten, maar regenwater tegenhouden? Dan heb je een regenjas nodig met een membraan. Je kent die membranen onder merknamen zoals Gore-Tex, NeoShell, HyVent of H2No. Als jouw regenjas zo'n membraan heeft, kun je namelijk handig gebruik maken van het natuurkundige verschijnsel dat watermoleculen graag een 'group hug' met elkaar doen. Knuffelen voor de wetenschap! En o ja: sommige van die membranen zijn gemaakt van PFAS of PTFE, die superhandige maar supervervuilende chemische verbindingen die je kent van je oude anti-aanbakpannen, bakpapier, blusschuim en Post-Its. Is het je dat waard?