
Wat kan een hacker met jouw gestolen wachtwoord?
Het twitteraccount van president Trump werd gehackt omdat hij het makkelijk te kraken wachtwoord maga2020! gebruikte (make america great again). Niet zo slim. Maar heb jij zelf wel een sterk wachtwoord? Je hebt niks te verbergen, toch? Dus is het ook geen ramp als een hacker jouw wachtwoord te pakken krijgt. Roland van Rijswijk-Deij (Universiteit Twente) vertelt waarom jij je daar dus wél zorgen om moet maken. Worst case scenario: je identiteit wordt gestolen. Weten hoe? En hoe je dat kan voorkomen? Kijk de video en leer gelijk hoe je een goed wachtwoord maakt. (Dat je ook nog eens kunt onthouden, altijd handig!)


Volgende video:
Veel crèmes beloven een stralende huid, maar wist je dat sommige juist schade kunnen aanrichten? Dermatoloog Petra Dikrama (Erasmus MC) legt uit waarom minder vaak beter is, welke producten écht nuttig zijn en waarom sommige crèmes eerder kwaad dan goed doen. Smeer jij misschien onbewust iets dat je huid beschadigt? En welke producten zijn wel zinvol? Check de aflevering en hoor hoe jij je huid gezond houdt.

Er is veel discussie in de wetenschap over de vraag: Kunnen bomen met elkaar praten? De vraag klinkt in eerste instantie misschien wat gek, maar net zoals wij mensen via het internet verbonden zijn, zijn ook bomen in een netwerk verbonden met elkaar. Hun wortels raken elkaar ondergronds, en een mycorrhiza-schimmel zorgt voor het laatste stukje van de verbinding. Via dat ondergrondse ‘Wood Wide Web’ wisselen bomen, planten en schimmels voedingsstoffen uit - en kunnen ze dus misschien zelfs communiceren. Bioloog Vincent Merckx (Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden) neemt je mee de bodem in en laat zien hoe hij met schimmels ondergrondse netwerken in kaart brengt.

De Rotterdamse haven is een waar smokkelparadijs als het gaat om cocaïne. Door de jaren heen is de beveiliging stricter geworden en dat heeft gevolgen voor smokkelaars én havenmedewerkers. Criminoloog Robby Roks (Erasmus Universiteit Rotterdam) vertelt waarom hulp van binnenuit steeds belangrijker is en hoe 'gewone' mensen betrokken raken bij de smokkel.

Je slaat ze weg, je eet ze op zonder dat je het doorhebt en ze zitten op je appels en je bananen: die vreselijke fruitvliegjes... Maar eigenlijk zijn ze helden! Fruitvliegen zijn onmisbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Door deze beestjes begrijpen we beter hoe ons zenuwstelsel werkt en helpen ze bij het oplossen van ziektes zoals ALS! Dat het ontzettend handige proefdieren zijn, is niet zo gek. Fruitvliegen en mensen lijken namelijk enorm op elkaar. Ben je benieuwd wat jij met deze kleine vliegjes gemeen hebt? In deze video neemt neurowetenschapper Marije Been (Radboud Universiteit) ons mee in haar lab met een half miljoen fruitvliegjes en leggen we het je stap voor stap uit.

Een baby ter grootte van je hand, vechtend om te overleven. Voor extreem vroeggeboren kindjes is elke dag in de baarmoeder pure winst. Wat als we die kostbare tijd kunnen verlengen—buiten het lichaam van de moeder? Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de TU Eindhoven en Medsim Eindhoven slaan de handen in één en werken samen met een team van wetenschappers aan een baanbrekende oplossing: een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst. In deze aflevering leggen ze je stap voor stap uit hoe dat werkt en welke uitdagingen daarbij komen kijken.
.jpg)