Wijzig cookie instellingen
No items found.
Radboud Universiteit Nijmegen

Wat zorgt ervoor dat je verstijft, vlucht of juist vecht als je je bedreigd voelt?

Ren jij in een superspannende situatie als een kip zonder kop weg of handel je als een held? Prof. dr. Karin Roelofs weet als geen ander hoe wij mensen hierop reageren. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoekt deze hoogleraar experimentele psychopathologie menselijke emoties in gewone én stressvolle situaties.

Prof. dr. Karin Roelofs

Of ze in een superspannende situatie kordaat zal handelen of het liefst toch weg wil rennen, dat valt nog te bezien, maar duidelijk is dat hoogleraar experimentele psychopathologie Karin Roelofs als geen ander weet hoe wij mensen reageren op bijzonder stressvolle situaties.

emotie,reactie,mensen,neurologie,hersenen

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Waarom is je huis altijd weer stoffig?

Het voelt als een eeuwige strijd: stof. Je kan schoonmaken wat je wilt, een paar dagen later is het zo weer terug. Zo frustrerend! Medisch bioloog Helianthe Kort van de TU Eindhoven legt uit waarom alles zo snel weer onder het stof raakt. Gelukkig hoef je je niet al teveel zorgen te maken. Schadelijk is het niet. Tenzij jij allergisch bent voor de minuscule beestjes die in het stof leven: de huisstofmijt. Wil je weten hoe je daarvan af moet komen? Check de video!

Kun je te veel water drinken?

"Drink genoeg water", wordt er weleens gezegd. Maar te veel water drinken in korte tijd is niet goed voor je lijf. Sterker nog: het kan zelfs dodelijk zijn. Je hoort het weleens bij mensen die drugs gebruiken op een festival. We spreken dan van een watervergiftiging. Maar hoe kan dat toch? Arts in nierziekten Dipti Rao van het Radboudumc legt uit hoe zoiets onschuldigs als water slecht kan zijn voor je lichaam.

18 miljoenste inwoner: Is Nederland vol?

Een historisch moment voor Nederland: we tellen inmiddels 18 miljoen inwoners op ons kleine oppervlak. Dat roept de vraag op: kan ons kikkerlandje deze hoeveelheid mensen wel aan? Planoloog Ward Rauws (Rijksuniversiteit Groningen) neemt ons mee in dit lastige vraagstuk. Hoeveel ruimte heeft een mens eigenlijk nodig? En bereiken we dan ooit een grens? Wanneer kan je een land 'vol' noemen? Ward neemt je mee door verschillende toekomstscenario's voor Nederland. Wil je meer over de toekomstscenario's weten? Kijk dan op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving: https://www.pbl.nl/publicaties/vier-scenarios-voor-de-inrichting-van-nederland-in-2050 *Disclaimer: de gebruikte data in de video is gebaseerd op data van CBS uit 2017

Kosten rokers de samenleving minder geld dan niet-rokers?

Roken is slecht voor je, dat weet ondertussen iedereen wel. En de ziektes die door roken worden veroorzaakt (longkanker bijvoorbeeld) zijn ook nog eens heel duur om te behandelen. Maar verrassend genoeg kosten rokers de samenleving mínder geld dan niet-rokers. Hoe zit dat precies? In deze video legt gezondheidseconoom Naomi van der Linden van de TU Delft dat aan je uit. En vraag je je nu af of je dan beter kunt beginnen met roken? Zeker niet! Waarom? Dat zie je in de video!

Waarom heb je altijd plek voor een toetje?

Het is vast herkenbaar: je hebt net avond gegeten en je zit bomvol. Maar als iemand vraagt of je nog een toetje lust...? Ja, dan kan die er altijd nog wel bij. Hoe kan dat toch? Heb je een aparte plek voor dat laatste lekkernij? Een soort toetjesmaag? In deze aflevering van de kookshow zoeken we het voor je uit! En heb je nu trek gekregen in zo'n zoet lekkernij? Dat is begrijpelijk. Daarom laten we je in deze aflevering ook zien hoe je zelf karamelsaus maakt. Heerlijk over een bol ijs. Eet smakelijk! Universiteit van Nederland presenteert: de Kookshow! Want iedereen die kookt is - ongemerkt - een chemicus. Elke dag ben jij bezig met allerlei scheikundige processen, in je eigen keuken. En als je weet welke chemie precies gaande is in je pannen en potten en beter snapt waarom we dingen lekker vinden, wordt koken ook veel leuker en makkelijker! In deze serie onderzoeken we de wetenschappelijke wereld achter voedsel; Heb je je ooit afgevraagd welke zintuigen allemaal invloed hebben op hoe lekker je iets vindt? En waarom je na het eten, altijd toch nog ruimte hebt voor een toetje?. Dit doen we samen met scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen), historicus Kim Beerden (Universiteit Leiden) en voedingspsycholoog Remco Havermans (Universiteit Maastricht).

Mogelijk dankzij

Met de steun van