Big Data

 

Wat is er nou zo 'Big' aan 'Big Data' en hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven?

 

 

 

event_available 12 september

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

Schermafbeelding 2018-07-24 om 12.12.00.png

Wat is er nou zo big aan Big Data?

Door: Dr. Djoerd Hiemstra - Universiteit Twente
Schermafbeelding 2018-07-24 om 12.12.00.png

Het lijkt het gouden ei van deze eeuw: big data. Maar wat is het nou precies en wat maakt big data nou zo 'big'? Djoerd Hiemstra vertelt je in dit college alle ins en outs en laat zien hoe je geen Marc Zuckerberg hoeft te heten om hier iets mee te kunnen doen.

marlies van eck.jpeg

Waarom ben jij voor de overheid niets meer dan een nummertje?

Door: Mr. dr. Marlies van Eck - Universiteit Leiden
marlies van eck.jpeg

Handig hoor, al die big data waardoor jij met 1 druk op de knop weet hoeveel huur- of zorgtoeslag je krijgt. Maar wat als er een fout in dit immense systeem sluipt? Dan blijkt het verdomde moeilijk om aan te tonen dat je bijvoorbeeld écht geen kind hebt of écht niet gehuwd bent. Marlies van Eck (zelf werkzaam geweest bij de overheid dus zij kan het weten) neemt je in dit college mee op pad door deze systemen.

Floor-Scheepers_II.jpg

Hoe kan een slimme computer de arts helpen bij zijn beslissingen?

Door: Prof. dr. Floortje Scheepers - UMC Utrecht
Floor-Scheepers_II.jpg

Als psychiater baseert Floor Scheepers haar keuzes op haar ervaring als arts en haar kennis vanuit de opleiding en publicaties. Hoe tof zou het zijn als ze daarin óók de ervaring en kennis van al haar collega's mee kan nemen, die in een computer stoppen en daaruit conclusies kan trekken? Dat leek haar ook wel wat en daarom onderzoekt ze nu hoe ze big data kan inzetten om patiënten nog beter te helpen. Hoe? Dat hoor je in haar college.

sander wubben.jpg

Hoe schrijft een algoritme jouw nieuws bij elkaar?

Door: Dr. Sander Wubben - Tilburg University
sander wubben.jpg

Een algoritme dat een nieuwsbericht schrijft: misschien zie je het nog niet helemaal voor je, maar in de praktijk is dit allang aan de gang. Sander Wubben is taaltechnicus. Hij doet onderzoek hoe computers de menselijke taal onder de knie krijgen, zodat ze artikelen kunnen schrijven én in de toekomst misschien wel gesprekken met ons aan kunnen gaan.

hazeleger.jpeg

Hoe krijgen we met big data allemaal ons persoonlijke weerbericht?

Door: Prof. dr. ir. Wilco Hazeleger - Wageningen University
hazeleger.jpeg

"Over 10 minuten is het droog", aldus Buienradar. Ok, maar tien minuten later moet je alsnog de regen in. Herkenbaar? Volgens Wilco Hazeleger kan big data ons helpen aan veel nauwkeurigere weerberichten. Denk aan je telefoon die het vochtgehalte in de omgeving meet of dankzij de frequentie van andermans ruitenwissers erachter komen of je straks wel of geen regen kunt verwachten op de fiets. Tof toch?