We willen allemaal gezond eten. Toch lijkt dat een enorme uitdaging te zijn! Vijf wetenschappers vertellen jou waar onze problemen én oplossingen liggen.

 

 

event_available 30 april

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

Sanne Boesveldt.jpg

Hoe leidt een verstopte neus tot eetproblemen?

Door: Dr. Sanne Boesveldt - Universiteit Wageningen
Sanne Boesveldt.jpg

Een verstopte neus zorgt ervoor dat je minder ruikt. Dat klinkt logisch. Maar welke invloed heeft een verminderd reukvermogen dan op het eten van een lekker versgebakken appeltaart? Sanne Boesveldt (Universiteit Wageningen) is neurowetenschapper en doet onderzoek naar reukstoornissen die kunnen leiden tot eetproblematiek.

Anouk Keizer.jpg

Waarom vinden mensen met anorexia zichzelf te dik?

Door: Dr. Anouk Keizer - Universiteit Utrecht
Anouk Keizer.jpg

Hoe kun je extreem dun zijn en jezelf tóch te dik voelen? Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar het vertekende lichaamsbeeld van mensen met de eetstoornis anorexia. Hoe kan iemand zo ontevreden zijn over zijn lichaam dat het zelfs kan leiden tot een uithongering?

Saskia Osendarp.png

Hoe kun je te dik en toch ondervoed zijn?

Door: Dr. ir. Saskia Osendarp - Universiteit Wageningen
Saskia Osendarp.png

Veel ontwikkelingslanden maken een enorme economische groei door. En dat is mooi, je ziet dan ook steeds meer mensen met een gezond en welgevoed uiterlijk. Toch schuilt er een gevaar. Saskia Osendarp (Universiteit Wageningen & Micronutrient Forum) vertelt in dit college over het opkomende fenomeen 'the hidden hunger'. Mensen die genoeg voeding binnenkrijgen en tegelijkertijd ondervoed kunnen zijn...

Heijmans 18-04-2.jpg

Hoe kan de Hongerwinter je dik maken?

Door: Dr. Bas Heijmans - Universiteit Leiden & LUMC
Heijmans 18-04-2.jpg

Waarom wordt de één dik van een patatje en kan een ander zoveel eten als hij wil zonder aan te komen. Dit heb je waarschijnlijk te danken aan je goede genen! Bedankt pap en mam. Maar wist je dat jouw omgeving ook invloed kan uitoefenen op je DNA? Epigeneticus Bas Heijmans (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar de Hongerwinter en hoe het DNA van de kinderen verwerkt in deze voedselarme tijd aangepast is en kan leiden tot overgewicht..

ingrid steenhuis.jpg

Waarom vliegen de kilo's er na een dieet weer net zo makkelijk aan?

Door: Prof. dr. Ingrid Steenhuis - Vrije Universiteit Amsterdam
ingrid steenhuis.jpg

Herken je dit? Met je hele ziel en zaligheid heb je jezelf in een dieet geworpen en de eerste kilo's vliegen eraf. Flash forward naar een paar maanden later en je bent weer terug bij af. Je bent in ieder geval niet de enige! Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet - of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl - een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit.