Samen met de wetenschap lopen we langs scenario's waaraan de wereld mogelijk ten onder kan gaan. Prepare for a bumpy ride!

 

Helaas, dit college is uitverkocht. 

 

 

 

event_available 6 november

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

caroline katsman.png

Wat gebeurt er als de golfstroom stilvalt?

Door: Dr. Caroline Katsman - TU Delft
caroline katsman.png

De warme golfstroom vanuit het tropisch gebied richting noord-Europa is enorm belangrijk voor ons klimaat. Maar wat gebeurt er als deze stil komt te liggen? Volgens het scenario van "The Day After Tomorrow" verandert het noordelijk halfrond dan in enkele dagen in een ijslandschap. Of dit doemscenario echt zou kunnen gebeuren en op korte termijn reëel is, hoor je van Caroline Katsman (TU Delft).

heather leslie.jpg

Waarom gaan we uiteindelijk ten onder aan plastic soep?

Door: Dr. Heather Leslie - Vrije Universiteit
heather leslie.jpg

Dat de oceaan vol ligt met plastic troep is inmiddels een bekend probleem. Gelukkig hebben we dan ook het grote Ocean Cleanup project dat dit allemaal gaat oplossen. Toch moeten we volgens Heather Leslie (Vrije Universiteit) niet te vroeg juichen. Het probleem is namelijk veel groter en niet opgelost door een verbod op plastic rietjes. Er moet meer veranderen, anders zou dit wel eens kunnen leiden tot een serieuze volksgezondheidscrisis

Marion Koopman.003.jpg

Zijn wij wel goed voorbereid op de volgende pandemie?

Door: Prof. dr. Marion Koopmans - ErasmusMC
Marion Koopman.003.jpg

Je herinnert je vast nog wel de dodelijke uitbraak van Ebola in Afrika een paar jaar geleden. Gelukkig hebben we deze epidemie inmiddels vrij goed onder controle, maar volgens viroloog Marion Koopmans (ErasmusMC) lopen wij steeds meer risico op het ontstaan van serieuze pandemieën. Door de ontwikkelingen van onze moderne maatschappij creëren wij steeds meer een wereld waar gevaarlijke virussen zich veel makkelijker en beter kunnen verspreiden..

HANS DE KROON.jpg

Hoe ziet een wereld zonder insecten eruit?

Door: Prof. dr. Hans de Kroon - Radboud Universiteit Nijmegen
HANS DE KROON.jpg

De laatste jaren zien we met grote snelheid een enorme afname in het aantal insecten. Volgens Hans de Kroon (Radboud Nijmegen) moeten we oppassen dat we straks niet de gehele insectengemeenschap kwijt raken. Wat de precieze gevolgen hiervan zijn vertelt hij je dan ook in dit college. Een lekker vers appeltje is dan in ieder geval niet meer zo vanzelfsprekend.

aiko pras.jpg

Hoe kan een cyberaanval het internet platleggen?

Door: Prof. dr. Aiko Pras - Universiteit Twente
aiko pras.jpg

Niet meer online bankieren, een gehackt Instagram account of het vliegverkeer dat uitvalt. Onze maatschappij is steeds gevoeliger voor cyberaanvallen. Gelukkig zijn we tot nu toe vrij gespaard gebleven, maar wat als het nou eens een keer echt flink misgaat en het hele internet wordt platgelegd? Volgens Professor Aiko Pras (Universiteit Twente) is de kans op zo'n aanval groter dan we denken en zijn wij als maatschappij niet goed voorbereid op de chaos die dit zou kunnen creëren.