Samen met vijf wetenschappers kijken we wat er in die negen maanden zwangerschap met je gebeurt.

 

 

 

event_available 22 januari

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

estrella.jpg

Wanneer krijgen vrouwen last van rammelende eierstokken?

Door: Dr. Estrella Montoya - Universiteit Utrecht
estrella.jpg

De één wordt overladen met gelukskriebels zodra ze een klein kindje zien, de ander moet er niet aan denken om zo'n krijsende baby in haar buurt te hebben. Rammelende eierstokken: waarom krijgt de ene ze wel en de ander niet? Dr. Estrella Montoya (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar hormonen die een rol spelen bij het vormen van een kinderwens. In dit college vertelt zij jou welke veranderingen er allemaal optreden zodra die biologische klok begint te tikken.

Arno van Heijst-LR.jpg

Wanneer is een embryo 'af' en maakt een vroeggeboorte niet meer uit?

Door: Dr. Arno van Heijst - RadboudUMC
Arno van Heijst-LR.jpg

Wel eens nagedacht hoe jij van een klein klompje cellen bent uitgegroeid tot de persoon die jij nu bent? In dit college zal je worden meegenomen door de negen maanden ontwikkeling van een embryo. Wat speelt er zich in de eerste weken van zo'n zwangerschap af en vanaf wanneer is een embryo dan eigenlijk 'af'. Neonatoloog Arno van Heijst behandelt in het RadboudUMC al kindjes die na 24 weken zwangerschap worden geboren. Hoe kan zo'n kindje overleven als het nog niet helemaal 'rijp' is?

foto (1).jpg

Waarom zijn zwangere vrouwen soms zo verstrooid?

Door: Prof. dr. Renate de Groot - Open Universiteit
foto (1).jpg

Je telefoon terugvinden in de koelkast of geen idee hebben waarom je ook alweer naar de supermarkt ging? Het zijn typische kenmerken van de zwangerschap. Maar waar wordt deze onhandigheid toch door veroorzaakt? Prof. dr. Renate de Groot (Open Universiteit) vond een opvallende daling van het vetzuur omega-3 bij zwangere vrouwen. Waarom deze daling tot die verstrooidheid leidt bij zwangere vrouwen, hoor je in dit college!

Claire Stamrood.png

Hoe voorkom je dat de bevalling de rotste dag van je leven wordt?

Door: Dr. Claire Stramrood - Amsterdam UMC, AMC
Claire Stamrood.png

Een bevalling is zwaar, maar zodra je het kind in je armen krijgt, verdwijnt die pijn als sneeuw voor de zon. Maar wat als die roze wolk helemaal niet zo roze is? Volgens Claire Stramrood (Amsterdam UMC, AMC) kan een traumatische bevalling dit geluk behoorlijk in de weg staan. Hoe dit probleem het beste aan te pakken is, hoor je in dit college!

Nicole.jpg

Hoe bereid jij je als man voor op het naderende vaderschap?

Door: Dr. Nicole Lucassen - Erasmus Universiteit Rotterdam
Nicole.jpg

Mannen zorgen voor de inkomsten en vrouwen voeden de kinderen op. Hoewel de maatschappij steeds meer verandert, is de rol van vader en moeder nog steeds duidelijk verschillend. In dit college laat dr. Nicole Lucassen (Erasmus Universiteit Rotterdam) zien waar deze verschillen vandaan komen en hoe je je als man kunt voorbereiden op het naderende vaderschap.