event_available 12 maart

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

jacquelien van stekelenburg.jpg

Waarom mag je Nederland wél een demonstratieland noemen?

Door: Dr. Jacquelien van Stekelenburg - Vrije Universiteit Amsterdam
jacquelien van stekelenburg.jpg

“We gaan de straat op!” of “We komen in actie en leggen het werk neer!” Dit zijn niet per se typisch Nederlandse situaties; helemaal als je kijkt naar onze buurlanden waar het protesteren veel meer in de cultuur lijkt te zitten. Hoe komt dat? Jacquelien van Stekelenburg (Vrije Universiteit Amsterdam) vertelt je in dit college waarom de ‘gele hesjes’ in Nederland maar niet van de grond komen.

Gemma Blok.jpg

Hoe gebruikten hippies drugs om in opstand te komen?

Door: Prof. dr. Gemma Blok - Open Universiteit
Gemma Blok.jpg

In de jaren 60 veranderde de maatschappij door een groeiende welvaart razendsnel richting een prestatiemaatschappij. Voor wie mee kwam leverde dit mooie dingen op, maar een grote groep bleef achter. De misfits, hippies of andersdenkenden kwamen op geheel eigen manier in opstand. Hoe drugs hierbij een belangrijke rol speelde, hoor je in dit college.

caroline drieenhuizen.jpg

Hoe leidt ons koloniaal verleden tot hedendaags verzet?

Door: Dr. Caroline Drieënhuizen - Open Universiteit
caroline drieenhuizen.jpg

Het koloniale verleden van Nederland zien we tot op de dag van vandaag terug in discussies. Waarom is het zo moeilijk om kritisch te reflecteren op het eigen verleden en hoe zien we dat terug rondom thema’s als Zwarte Piet? Caroline Drieënhuizen (Open Universiteit) neemt ons in dit college terug in de tijd.

Sara Polak.jpeg

Waarom kun je Trump geen protestpresident noemen?

Door: Dr. Sara Polak - Universiteit Leiden
Sara Polak.jpeg

Is president Trump aan de macht gekomen dankzij 'boze' Amerikanen die zich te lang ongehoord voelden en plotseling van zich lieten horen? Of komt zijn presidentschap helemaal niet zo uit de lucht vallen en is het simpelweg een herhaling van eerdere gebeurtenissen? Amerikanist Sara Polak volgt Trump op de voet en vertelt je er in dit college alles over.