We gaan onderzoeken wat er met je gebeurt terwijl je slaapt.

 

Helaas, dit college is uitverkocht. 

 

 

 

event_available 7 november

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

Dalena Heugten.jpg

Hoe kan een goede nachtrust helpen tegen psychische klachten?

Door: Dr. Dalena van Heugten - van der Kloet - Maastricht University
Dalena Heugten.jpg

Hoe kan het dat je je na een slechte nacht al direct wat wiebelig voelt in je benen? En dat je emotioneel gezien ook niet zo stevig in je schoenen staat? Dalena van Heugten (Maastricht University) vertelt je in dit college wat de impact is van slaap én praat over het nut van dromen als het gaat om onze psychologische welzijn.

1710 Bert van der Horst 07.jpg

Hoe erg is het om een nachtje door te halen?

Door: Prof. dr. Bert van der Horst - Erasmus MC
1710 Bert van der Horst 07.jpg

Onze biologische klok is ontzettend belangrijk voor ons slaapritme. Het bepaalt of jij een ochtend- of avondmens bent en zorgt voor die jetlag bij het overslaan van een paar tijdzones. Volgens moleculair bioloog Bert van der Horst (ErasmusMC) is het van belang om deze vooral niet in de war te schoppen. Het zetten van je wekker om op tijd op werk te zijn is dan ook echt de boosdoener van onze maatschappij.

lucia talamini.jpg

Kan je geheugen gemanipuleerd worden tijdens je slaap?

Door: Dr. Lucia Talamini - Universiteit van Amsterdam
lucia talamini.jpg

Slapend je tentamen Frans leren? Volgens Lucia Talamini (UvA) is dit helemaal niet zo'n gek idee. In dit college vertelt ze je waarom slaap juist zo belangrijk is voor ons geheugen. Én hoe je met deze kennis het geheugen van buitenaf zou kunnen beïnvloeden.

Sebastiaan Overeem (1).JPG

Waarom kun jij je niet herinneren wanneer je in slaap bent gevallen?

Door: Prof. dr. Sebastiaan Overeem - TU Eindhoven
Sebastiaan Overeem (1).JPG

Misschien heb je vannacht de klok nog wel half twee horen slaan, maar toch het moment waarop je daadwerkelijk in slaap bent gevallen kun je je niet meer herinneren. Best raar eigenlijk? In dit college vertelt arts-somnoloog Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven) wat er precies gebeurt op het moment dat je in slaap valt én hoe we uitgerekend van de bijzondere slaapstoornis narcolepsie hier zoveel over hebben kunnen leren.

Annemarie Luik.jpg

Hebben wij in Nederland een slaapprobleem?

Door: Dr. Annemarie Luik - Erasmus MC
Annemarie Luik.jpg

Je ziet het regelmatig terug in het nieuws "Slaaptekort als nieuwe epidemie". Maar hoe staat het er nou eigenlijk écht voor met ons slaapgedrag? Epidemioloog Annemarie Luik (ErasmusMC) onderzoekt het slaapgedrag onder meer dan 100.000 Nederlanders en kan ons dan ook het best vertellen waar onze problemen liggen en wat we hier tegen zouden kunnen doen.