event_available 13 maart

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

arne smeetts.jpg

Kunnen wiskundigen het met elkaar oneens zijn?

Door: Dr. Arne Smeets - Radboud Universiteit Nijmegen
arne smeetts.jpg

Als er ergens geen ruimte is voor discussie en verschillende interpretaties, zijn het wel de cijfers. Toch? Je zou dan kunnen beargumenteren dat wiskundigen het nooit met elkaar oneens kunnen zijn. Of dat echt zo is, hoor je in dit college van Arne Smeets.

Raf Bocklandt.jpg

Hoe vind je een gat in een onzichtbare ruimte?

Door: Dr. Raf Bocklandt - Universiteit van Amsterdam
Raf Bocklandt.jpg

Hogere sferen hebben voor de meeste mensen een zweverige connotatie maar voor wiskundigen zijn die dingen heel concreet. Zij gebruiken 2,3,4,5 en zelfs hogerdimensionale sferen om problemen op te lossen die betrekking hebben op onze vertrouwde drie-dimensionale wereld. Raf Bocklandt (UvA) leidt je er doorheen!

PieterRoos (1).jpg

Waarom spelen sommige wiskundigen graag in de zandbak?

Door: Dr. ir. Pieter Roos - Universiteit Twente
PieterRoos (1).jpg

Welke wiskundige mechanismen kun je ontdekken in de dieptes van de Noordzee? Pieter Roos bestudeert de getijden (vanuit zijn werkkamer, niet vanaf het strand) en past complexe modellen toe om het water beter te begrijpen.

Arend Rensink004-compressed.jpg

Hoe zorgt de NS voor hoofdpijn bij wiskundigen?

Door: Prof. dr. ir. Arend Rensink - Universiteit Twente
Arend Rensink004-compressed.jpg

Even de NS-reisplanner checken of je trein wel op tijd rijdt en vanaf welk spoor ‘ie vertrekt. Je hebt er vast eens gebruik van gemaakt, maar realiseer je je ook welke enorm complexe systemen achter al die kilometers aan spoor liggen? Arend Rensink neemt je mee op reis.

Marielle Stoelinga.jpg

Waarom is appen op de fiets statistisch gezien behoorlijk dom?

Door: Prof. dr. Mariëlle Stoelinga - Universiteit Twente
Marielle Stoelinga.jpg

Je kunt het beter maar gewoon weten: wij zijn als mens ont-zet-tend slecht in het inschatten van risico’s. Mariëlle Stoelinga (Universiteit Twente & Radboud Universiteit Nijmegen) is expert risicomanagement en verwondert zich enorm over de vraag hoe het toch komt dat we allemaal appen op de fiets, maar bang zijn in het vliegtuig…