event_available 3 september

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

ionica smeets.jpg

Kan het nieuws volgen dodelijk zijn?

Door: Prof. dr. ir. Ionica Smeets - Universiteit Leiden
ionica smeets.jpg

"Drie handjes noten per dag redden je leven!" Waar of niet waar? Onderzoek naar gezondheid belandt met regelmaat een tikkeltje overdreven in de krant. Maar wat gebeurt er op het moment dat die krantenkoppen gevaarlijk worden en mensen deze riskante adviezen gaan opvolgen? In dit college vertelt Ionica Smeets (Universiteit Leiden) hoe dit soort nieuws ontstaat en hoe jij vervalste bevindingen voortaan kunt herkennen.

Kim Poldner.jpg

Waarom kweken we straks onze kleding in de moestuin?

Door: Dr. Kim Poldner - Wageningen Universiteit
Kim Poldner.jpg

Een zelfgeoogste-paddenstoelen-jurk is beter dan een spijkerbroek die de halve wereld is overgeweest en ondergedompeld in een tal van schadelijke chemicaliën. Textiel is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld. Volgens Kim Poldner (Wageningen Universiteit) is een radicaal andere aanpak van de mode-industrie dan ook noodzakelijk. In dit college vertelt ze hoe we deze omslag mogelijk kunnen maken en hoe ook jij kunt bijdragen aan een duurzamere garderobe.

kim kuypers.jpg

Waarom zeggen alle psychiaters ja tegen MDMA?

Door: Dr. Kim Kuypers - Universiteit Maastricht
kim kuypers.jpg

De hard drug MDMA is nog altijd illegaal. Toch is het voor velen de ultieme party drug. Wie wel eens een pilletje heeft genomen, kan meepraten over het aangename effect van MDMA. Het voelt intens, verhoogt empatie en je wordt socialer. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) doet onderzoek naar de positieve effecten van MDMA. Volgens haar biedt het ook een oplossing in de behandelkamer van psychiatrische stoornissen.

liesbeth van rossum.jpg

Word je van stress dik?

Door: Prof. dr. Liesbeth van Rossum - Erasmus MC
liesbeth van rossum.jpg

Hard werken aan een deadline gaat vaak gepaard met een zak chips, reep chocola of een calorierijke afhaalmaaltijd. Volgens arts-endocrinoloog Liesbeth van Rossum (ErasmusMC) zijn er tal van factoren die verschillende soorten stress opleveren. Soms ook uit onverwachte hoek! In dit college vertelt Liesbeth wat stress met je lichaam doet en hoe de vrijkomende hormonen de échte dikmakers kunnen zijn.

tim surma.jpg

Waarom zou je nog iets leren als je het ook kunt googelen?

Door: Tim Surma, MSc - Open Universiteit
tim surma.jpg

"Hé Google, wat is de wortel van negen?" of "Hé Siri, hoe vraag je de weg in het Spaans?". Het internet heeft vrijwel overal een antwoord op. Je kunt je dan ook afvragen waarom je nog iets uit je hoofd zou moeten leren. Wetenschapper Tim Surma legt in dit college uit wat het belang van leren is en waarom we op de basisschool nog steeds massaal de tafel van drie opdreunen.