event_available 4 september

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

sanne frequin.jpg

Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen?

Door: Sanne Frequin, MA - Universiteit van Amsterdam & Universiteit Leiden
sanne frequin.jpg

Bestaat er leven na de dood? In de Middeleeuwen hadden ze deze vraag met een volmondige 'JA!' beantwoord. Kunsthistoricus Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam & Universiteit Leiden) vertelt in dit college hoe zij aan de hand van 13e eeuwse graftombes kan achterhalen hoe de Middeleeuwse adel kon voorkomen dat ze naar de hel zou gaan...

roel dijksma.jpg

Waarom wint de natuur het van de mens in IJsland?

Door: Ir. Roel Dijksma - Wageningen Universiteit
roel dijksma.jpg

Het lijkt wel een andere planeet met zoveel vulkanen, spuitende geisers, watervallen én borrelende modderpoelen. In dit college neemt geohydroloog Roel Dijksma (Wageningen Universiteit) je mee op reis naar IJsland en legt je tot in de puntjes uit hoe dit bijzondere landschap ontstaan is en hoe dat in combinatie met water voor wonderlijke fenomenen zorgt.

Wiendelt Steenbergen.jpg

Zetten we straks borsten in de schijnwerpers?

Door: Prof. dr. ir. Wiendelt Steenbergen - Universiteit Twente
Wiendelt Steenbergen.jpg

Onderzoek naar Borstkanker is tot op heden zeer pijnlijk. Die pijn kan misschien wel letterlijk verlicht worden. In Twente wordt onderzocht hoe ze met behulp van licht nieuwe non-invasieve technieken kunnen ontwikkelen voor onder andere kankeronderzoek. Belangrijkste uitkomst tot nu toe? Licht alleen is niet genoeg, we hebben ook geluid nodig!

Foto Ellen 1MB.jpg

Hoe help je een kind in rouw?

Door: Dr. Ellen Dreezens - Tilburg University
Foto Ellen 1MB.jpg

Een dierbare verliezen heeft grote impact op je leven. De periode van rouw is daarom erg belangrijk om vervolgens de draad weer op te kunnen pakken. Volwassenen vinden het al moeilijk om hun gevoelens onder woorden te brengen, laat staan kinderen. Hoe kun je hen dan het beste helpen? In dit college vertelt psycholoog Ellen Dreezens (Tilburg University) dat ouders misschien niet de meest geschikte personen zijn en pleit zij voor een 'hulpvolwassene'

richard jaspers.jpg

Waarom loop je met veel spierballen geen marathon uit?

Door: Dr. Richard Jaspers - Vrije Universiteit Amsterdam
richard jaspers.jpg

Ben je een bodybuilder met de droom om een marathon uit te lopen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Onze spieren zijn nu eenmaal niet gemaakt om én kracht én een goed uithoudingsvermogen te leveren. In dit college vertelt bewegingswetenschapper Richard Jaspers (Vrije Universiteit) hoe jouw spieren zich aanpassen aan jouw unieke situatie.