event_available 11 december

access_time20:00

placeAIR Amsterdam

Rob Henning.png

Gaan mensen straks in winterslaap?

Door: Prof. dr. Rob Henning - Rijksuniversiteit Groningen
Rob Henning.png

Winterslaap is een fascinerend fenomeen in het dierenrijk - een paar maanden er even helemaal tussenuit. Niet eten, niet drinken, alles staat helemaal 'on hold'. Professor Anesthesiologie Rob Henning (Rijksuniversiteit Groningen) brengt normaal gesproken mensen onder narcose voor de operatie, maar bestudeert ook dieren die in winterslaap gaan. De positieve effecten van de winterslaap op de gezondheid zijn enorm en wij kunnen hier veel van leren. In dit college vertelt hij dan ook of wij als mensen ooit in winterslaap gaan én waarom ook jij dat zou willen.

MariannaTryfonidou.jpg

Is de hernia van jouw hond net zo erg als die van mensen?

Door: Prof. dr. Marianna Tryfonidou - Universiteit Utrecht
MariannaTryfonidou.jpg

Jouw trouwe viervoeter, in voor en tegenspoed. Maar wat als je merkt dat je geliefde labrador met moeite van de trap afkomt of niet meer kwispelend de auto in springt om mee te gaan naar het strand? Er is duidelijk iets mis, maar hoe herken je wat er aan de hand is? Prof. Marianna Tryfonidou (Universiteit Utrecht) is dierenarts en vertelt in dit college hoe zij honden onderzoekt die bij haar op het spreekuur komen. Veruit het meest voorkomende probleem bij honden is rugpijn. Marianna vertelt hoe belangrijk het is om hier op tijd bij te zijn en hoe je de ergste problemen kunt voorkomen.

Charlotte Koster (RoyBorghoutsFotografie-181106-TUD&BestGraduateAwardCeremony'18-280).JPG

Hoe kunnen de superpowers van bier het klimaat redden?

Door: Charlotte Koster, MSc - TU Delft
Charlotte Koster (RoyBorghoutsFotografie-181106-TUD&BestGraduateAwardCeremony'18-280).JPG

Jij hangt dit weekend misschien laconiek met een paar biertjes aan de bar, maar voor sommige wetenschappers is dit serious business! Charlotte Koster (TU Delft) is zo'n wetenschapster en vertelt je in dit college specifiek over de gist die betrokken is bij het brouwen van bier. Bier heeft namelijk meer toepassingen dan de avond iets gezelliger maken. Met de nieuwste snufjes en technieken uit de wetenschap kun je gist namelijk omtoveren tot SUPERGIST. Door het dna net iets te manipuleren hebben we straks misschien wel gist dat ons plastic afval kan opeten en verteren of gist dat als nieuw brandstof kan dienen en zo de CO2 uitstoot kan verminderen!

Hedderik van Rijn.jpg

Waarom duren ongemakkelijke momenten zo lang?

Door: Prof. dr. Hedderik van Rijn - Rijksuniversiteit Groningen
Hedderik van Rijn.jpg

Je herkent het vast wel: je bent op een leuk feestje en tot je schrik is het inees twee uur 's nachts! De tijd lijkt wel voorbij gevlogen! Hoewel de klok zelf niet sneller tikt, lijkt zo'n avondje uit vaak in een mum van tijd voorbij te zijn, terwijl een saai moment juist eindeloos duurt. Professor Hedderik van Rijn (Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar tijdsbesef en vertelt in dit college waarom saaie dingen vaak in slowmotion afgespeeld lijken te worden en een gezellig feestje juist voorbij vliegt!

ad vingerhoets.jpg

Hoe helpen warme herinneringen je door de koude wintermaanden?

Door: Prof. dr. Ad Vingerhoets - Universiteit Tilburg
ad vingerhoets.jpg

De geur van warme chocolademelk en de kerstboom. Het brengt je terug in de tijd en wakkert een herinnering van warmte en verbinding met je geliefden aan. Nostalgie kan eenzaamheid verminderen en in de koude wintermaanden je letterlijk warmer doen voelen. Wat is nostalgie en hoe kan het zulke positieve gevoelens aanwakkeren? Ad Vingerhoets vertelt het je tijdens deze bijzondere kerstspecial.