event_available 29 oktober

access_time20:00 uur

placeAIR Amsterdam

susan van hooren.jpeg

Kun je jouw depressie wegdansen?

Door: Prof. dr. Susan van Hooren - Open Universiteit
susan van hooren.jpeg

Bij psychische problemen wordt vaak therapie aangeboden in de vorm van praatsessies. Maar wat nu als je geen goede prater bent? Therapie in de vorm van beweging en kunstzinnige middelen zoals muziek, dans, drama of beeldend vormen- kan deze groep mensen helpen bij hun problemen. Susan van Hooren, onderzoekster bij de Open Universiteit, vertelt in dit college hoe beweging, dans en muziek je gevoelens kunnen beïnvloeden en hoe hiermee een groeiende groep mensen geholpen kan worden!

eveline crone.jpg

Waarom doen pubers zoveel domme dingen?

Door: Prof. dr. Eveline Crone - Universiteit Leiden
eveline crone.jpg

Telkens opnieuw lijken ze zich weer gigantisch in de problemen te werken: pubers. Ze doen hun best om de grenzen op te zoeken en nemen maar al te graag domme beslissingen. Waarom gedragen pubers zich toch zo? Professor Eveline Crone is dé expert als het gaat om het puberbrein. In dit college vertelt zij jou waarom we in deze levensfase een kei zijn in het begaan van ondoordachte risico's en waarom een beetje rebels gedrag uiteindelijk nodig is om jezelf te ontwikkelen tot succesvol persoon..

niels deen.jpg

Tank jij straks roest?

Door: Prof. dr. ir. Niels Deen - TU Eindhoven
niels deen.jpg

Niet elektrisch, niet op waterstof, maar op ijzer rijden! Volgens professor Niels Deen (TU Eindhoven) is dat hét alternatief voor duurzaam autorijden. In dit college vertelt hij je hoe jij straks ijzer tankt én hoe verroest ijzer ons vervolgens kan helpen aan een constante toevoer van energie. Start dus vooral met het verzamelen van je verroeste metalen om straks nooit meer zonder brandstof te zitten!

Teun Dekker.jpg

Hoe los jij jouw grootste probleem op?

Door: Prof. dr. Teun Dekker - Universiteit Maastricht
Teun Dekker.jpg

We hebben dagelijks te maken met complexe problemen. Een oplossing vinden voor zo'n probleem is lastig en pakt meestal niet voor iedereen even goed uit. Het is vaak een kwestie van wikken en wegen om tot te beste beslissing te komen. Politiek filosoof Teun Dekker (Universiteit Maastricht) legt in dit college uit wat de essentie van een probleem oplossen is en hoe het afwegen van keuzes jou kan helpen in onze democratische samenleving.

Matthieu_deSchipper.jpg

Zijn de dijken overbodig?

Door: Dr. ir. Matthieu de Schipper - TU Delft
Matthieu_deSchipper.jpg

Op z'n waterscooter raast onderzoeker Matthieu de Schipper (TU Delft) langs de kust om het gedrag van water en zand te bestuderen. Hoe veilig zijn wij hier in Nederland als de zeespiegel stijgt? En hoe kunnen we onszelf beschermen tegen een wellicht nieuwe waternoodsramp?