-UITVERKOCHT-

 

 

5 charismatische onderzoekers en professoren breken de wereld van wetenschap voor je open. Al wat je nodig hebt, is een dosis nieuwsgierigheid. 

 

Binnenkort onthullen we het programma. 

Word je graag verrast? Klik op de knop 'Bijwonen' en reserveer alvast jouw ticket!

 

Prijs: UITVERKOCHT

 

 

event_available 3 februari

access_time20:00

placeClub Air Amsterdam

Caroline Klaver.jpg

Word je blind van je beeldscherm?

Door: Prof. dr. Caroline Klaver - ErasmusMC & Radboudumc
Caroline Klaver.jpg

"Niet te lang televisie kijken, want daar krijg je vierkante ogen van", zei je moeder vroeger vaak vast. En daar heeft ze best gelijk in gehad. Misschien niet letterlijk vierkant, maar beeldschermen tasten letterlijk de vorm van onze ogen aan. Daardoor gaan we steeds slechter zien en neemt het aantal mensen met slechte ogen in rap tempo toe. In dit college vertelt oogarts Caroline Klaver (Erasmus MC & Radboudumc) hoe jouw schermpje je ogen aantast en wat we er in deze moderne computertijd tegen kunnen doen.

Foto S. Brinkhoff.PNG

Waarom onderhandelt Nederland met grote criminelen?

Door: Mr. dr. Sven Brinkhoff - Open Universiteit
Foto S. Brinkhoff.PNG

In ruil voor strafvermindering helpen kroongetuigen met het opsporen en vastzetten van de grootste criminelen. Daarmee is het dan ook een groot opsporingsmiddel van het strafrecht. Maar is het wel verantwoord om deze misdadigers te belonen terwijl ze zelf vaak grote delicten hebben gepleegd. En daarbij zulke misdadigers zijn toch voor geen cent te vertrouwen? Universitair hoofddocent Strafrecht Sven Brinkhoff (Open Universiteit) vertelt in dit college hoe het Nederlandse Strafrecht omtrent kroongetuigen in elkaar zit en welke bezwaren hieraan kleven.

Bruno Loos.jpg

Kun je enge ziektes krijgen als je niet je tanden poetst?

Door: Prof. dr. Bruno Loos - Universiteit van Amsterdam, ACTA
Bruno Loos.jpg

We weten allemaal dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen voor een mooi en gezond gebit. Niemand wil immers gaatjes, tandplak, gele tanden of een slechte adem. Maar wist je dat je ook hele andere nare ziektes kunt oplopen door een slecht gebit, zoals een hartaanval of als man zijnde zelfs last kunt krijgen van erectieproblemen! In dit college vertelt tandarts Bruno Loos (Universiteit van Amsterdam, ACTA) hoe juist ontstoken tandvlees kan leiden tot deze nare ziektes.

Jinne Geelen.png

Hoe kun je met je hersenen techniek aansturen?

Door: Jinne Geelen, MSc - TU Delft
Jinne Geelen.png

Stel je voor dat je opgesloten zit in je eigen lichaam: totaal verlamd. Het enige wat nog beweegt, zijn je ogen. Je kunt niet praten en communiceren lijkt vrijwel onmogelijk. Ondanks dat je niet kunt bewegen, is gebarentaal hier de oplossing. Biomedisch technoloog Jinne Geelen (TU Delft, UMC Utrecht) onderzoekt de hersenactiviteit van locked-in patiënten tijdens hun poging om handgebaren te maken. In dit college vertelt ze hoe deze patiënten in de toekomst door deze 'handgebaren' een computer kunnen besturen en zo duidelijk kunnen maken wat ze willen.

Hein Daanen.jpg

Is een ijskoude douche in de ochtend nou echt zo gezond?

Door: Prof. dr. Hein Daanen - Vrije Universiteit Amsterdam
Hein Daanen.jpg

"Van een ijskoude douche in de ochtend ben je misschien wel in één keer goed wakker, maar is zo'n ijzige plens water in je gezicht wel gezond voor je? Toch wordt het steeds populairder om even kort te kou te trotseren, denk aan de Wim Hof methode of de cabines cryotherapie, waar je voor drie minuten jezelf blootstelt aan -110 graden. Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit) onderzoekt hoe ons lichaam reageert op koude temperaturen. In dit college legt hij uit waarom je in de kou blauw aanloopt en waarom het goed is om jezelf soms bloot te stellen aan extreme temperaturen.