event_available 30 oktober

access_time20:00 uur

placeAIR Amsterdam

peter de keizer.jpg

Kunnen we veroudering terugdraaien?

Door: Dr. Peter de Keizer - UMC Utrecht
peter de keizer.jpg

Veroudering tegengaan is een lang gekoesterde wens van vele wetenschappers. Het klinkt als een onwerkelijke droom, maar bij muizen is het inmiddels gelukt om hun vergrijsde haren weer kleur terug te geven! In dit college hoor je van Peter de Keizer (UMC Utrecht) welke cellen in ons lichaam hieraan ten grondslag liggen én hoe we dit zooitje boosdoeners kunnen opruimen. Klinkt als de fontein der Eeuwige Jeugd?

linda_original.jpg

Hoe kun je iemand horen in een druk café?

Door: Dr. Linda Drijvers - Radboud Universiteit
linda_original.jpg

Stel je staat in een druk café en je wilt iemand aan de andere kant van de bar vragen of hij een drankje wil. Door de muziek en het rumoer ben je natuurlijk totaal niet te verstaan. En tóch begrijpt die persoon wat jij bedoelt. Neurowetenschapper Linda Drijvers (Radboud Universiteit) vertelt in dit college hoe onze hersenen in dit soort situaties al hun krachten bundelen om zo verschillende waarnemingen aan elkaar te kunnen koppelen.

Frederike Ambagtsheer - uitgesneden.jpg

Hoe geraffineerd gaan orgaanhandelaren te werk?

Door: Dr. Frederike Ambagtsheer - Erasmus MC
Frederike Ambagtsheer - uitgesneden.jpg

Een jonge reiziger wordt dood gevonden in de greppel van een arme sloppenwijk in Zuid-Afrika, opengesneden en beroofd van haar organen. Het klinkt als een gruwelijke scène uit een horrorfilm en een typisch voorbeeld van de huiveringwekkende orgaanhandel. Criminologe Frederike Ambagtsheer (Erasmus MC) duikt in de wereld van criminele circuits en probeert zo te achterhalen hoe geraffineerd deze organisaties te werk gaan. Hoe speelt zo'n afgrijselijk scenario zich in werkelijkheid af en vinden deze gebeurtenissen ook niet gewoon plaats in ons eigen Nederland?