event_available 30 oktober

access_time20:00 uur

placeAIR Amsterdam

peter de keizer.jpg

Hoe houd je jouw lichaam 100 jaar jong?

Door: Dr. Peter de Keizer - UMC Utrecht
peter de keizer.jpg

We worden steeds ouder. Geweldig! Er is helaas ook een keerzijde: we krijgen steeds meer te maken met ouderdomsziektes. In dit college hoor je van Peter de Keizer (UMC Utrecht) welke cellen in ons lichaam hieraan ten grondslag liggen én hoe we dit zooitje boosdoeners kunnen opruimen.

linda_original.jpg

Hoe kun je iemand verstaan in een drukke kroeg?

Door: Dr. Linda Drijvers - Radboud Universiteit
linda_original.jpg

Stel je staat in een druk café en je wilt iemand aan de andere kant van de bar vragen of hij een drankje wil. Door de muziek en het rumoer ben je natuurlijk totaal niet te verstaan. En tóch begrijpt die persoon wat jij bedoelt. Neurowetenschapper Linda Drijvers (Radboud Universiteit) vertelt in dit college hoe onze hersenen in dit soort situaties al hun krachten bundelen om zo verschillende waarnemingen aan elkaar te kunnen koppelen.

Frederike Ambagtsheer - uitgesneden.jpg

Mag je jouw nier ruilen voor een Porsche?

Door: Dr. Frederike Ambagtsheer - Erasmus MC
Frederike Ambagtsheer - uitgesneden.jpg

Een jonge reiziger wordt dood gevonden in de greppel van een arme sloppenwijk in Zuid-Afrika, opengesneden en beroofd van haar organen. Het klinkt als een gruwelijke scène uit een horrorfilm en een typisch voorbeeld van de huiveringwekkende orgaanhandel. Criminologe Frederike Ambagtsheer (Erasmus MC) duikt in de wereld van criminele circuits en probeert zo te achterhalen hoe geraffineerd deze organisaties te werk gaan. Hoe speelt zo'n afgrijselijk scenario zich in werkelijkheid af en vinden deze gebeurtenissen ook niet gewoon plaats in ons eigen Nederland?

ward rauws.png

Is de ideale stad een bouwpakket?

Door: Dr. Ward Rauws - Rijksuniversiteit Groningen
ward rauws.png

Niets is zo onzeker als de toekomst. Nieuwe technologieën volgen elkaar rap op en veranderingen omtrent het klimaat vragen om constante aanpassingen aan de hitte en de heftige regenbuien. Intussen hebben we geen idee of we straks op waterstof of mierenzuur rijden. Maar hoe organiseren we ondanks deze onzekerheid een stad die werkt en klaar is voor de toekomst? Daar heeft Ward Rauws (Rijksuniversiteit Groningen) zo zijn ideeën over!

Foto Jasper van der Kemp (1).jpg

Hoe vind je het huis van een serieverkrachter?

Door: Dr. Jasper van der Kemp - Vrije Universiteit Amsterdam
Foto Jasper van der Kemp (1).jpg

Stel je stad wordt al weken geteiserd door een seriemoordenaar die maar niet te pakken lijkt. Er zijn geen getuigen die de dader kunnen beschrijven en politie is met man en macht de hele provincie aan het uitkammen. De zoektocht is als een naald in een hooiberg. Geografische daderopsporing zou een hulpmiddel kunnen zijn. Jasper van der Kemp (Vrije Universiteit) onderzoekt de patronen van seriemisdrijven en hoe je door alle patronen naast elkaar te leggen de woonplaats van de dader vrij exact kunt bepalen